Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την τελευταία συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια της κατά τ’ άλλα τυπικής συνέντευξης Τύπου, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε οκτώ ερωτήσεις. Για πρώτη φορά στα χρονικά όμως, οι ερωτήσεις που δέχτηκε ήταν αποκλειστικά από γυναίκες δημοσιογράφους.

Τυχαίο ή όχι, ήταν μία «γυναικεία νίκη», την οποία έσπευσαν να γιορτάσουν δεκάδες γυναίκες δημοσιογράφοι στο Twitter.

«Διαπιστώσατε πόσο εποικοδομητικές μπορεί να είναι οι συνεντεύξεις Τύπου, όταν θέτουν γυναίκες τα ερωτήματα;», σχολίασε η Γκουέν Ιφιλ, από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Σύμφωνα με την Αν Κόμπτον, βετεράνο δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η οποία κάλυπτε τον Λευκό Οίκο επί 40 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος δέχεται ερωτήσεις μόνο από γυναίκες.

Η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος που διαπιστεύθηκε στον Λευκό Οίκο, σπάζοντας ένα ταμπού που κυριαρχούσε επί δεκαετίες στον ανταγωνιστικό χώρο της δημοσιογραφίας, ήταν η Ελεν Τόμας. Η θρυλική δημοσιογράφος, η οποία «ανέκρινε» σε συνεντεύξεις Τύπου 10 αμερικανούς Προέδρους – από τον Κένεντι έως τον Ομπάμα – πέθανε πέρσι σε ηλικία 93 ετών.

Εως το 1962, δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να παρίστανται στο Δείπνο Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου. Η Τόμας συνέβαλε στο να σπάσει αυτή η μακρά παράδοση. Η αίθουσα του μπρίφινγκ ωστόσο εξακολουθούσε να ανδροκρατείται.