Η Αίγυπτος άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για τους εισερχόμενους από τη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών, δήλωσαν παλαιστίνιοι και αιγύπτιοι αξιωματούχοι.

Η Ράφα είναι το μοναδικό σημαντικό σημείο διέλευσης ανάμεσα στη Γάζα, των 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, και τον έξω κόσμο που δεν συνορεύει με το Ισραήλ, το οποίο μπλοκάρει τη λωρίδα και επιτρέπει τη διέλευση μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η Αίγυπτος έκλεισε το πέρασμα στις 25 Οκτωβρίου, όταν ισλαμιστές μαχητές στην όμορη περιοχή του Σινά σκότωσαν 33 μέλη των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.

Από τότε, το Κάιρο έχει ανοίξει το πέρασμα μόνο δύο φορές ώστε να επιτρέψει σε χιλιάδες Παλαιστινίους που είχαν μείνει στην Αίγυπτο και αλλού να επιστρέψουν στη Γάζα, όπου κυριαρχεί η ισλαμιστική Χαμάς.

Η Χαμάς έχει επί μακρόν δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στην Αίγυπτο όταν ο Μόρσι ανατράπηκε, αλλά οι σχέσεις της με την τωρινή αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι τεταμένες.

Ο Μάχερ Αμπού Σάμπχα, ο διορισμένος από τη Χαμάς υπεύθυνος των συνοριακών περασμάτων, δήλωσε πως η Ράφα θα ανοίξει για δύο ημέρες προκειμένου κάτοικοι της Γάζας που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες να μπορέσουν να περάσουν στην Αίγυπτο και από εκεί σε άλλες χώρες για θεραπεία και [προκειμένου] ξένοι υπήκοοι και φοιτητές να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Αιγύπτιος αξιωματούχος, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας», δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση που να επιτρέπει το μόνιμο και πλήρες άνοιγμα του περάσματος, όπως συνέβαινε πριν από τις 25 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν αποστασιοποιηθεί από τη βία στην Αίγυπτο και στο Σινά και λένε πως δεν έχουν ένοπλη παρουσία σε περιοχές έξω από τα παλαιστινιακά σύνορα.

Μερικά παιδιά στέκονταν δίπλα στον φράχτη, ενώ άλλα κάθονταν ή κοιμόντουσαν πάνω στις αποσκευές που σχημάτιζαν σωρό έξω από την πύλη καθώς οι οικογένειές τους περίμεναν να δοθεί η άδεια να περάσουν.

«Περιμένω τρεις μήνες για να φύγω, αυτό είναι πολύ κακό» δήλωσε η Μνούαρ Σάατ, 58 ετών, μία Παλαιστίνια ντυμένη με μακρύ μαύρο φόρεμα η οποία ζει στη Σαουδική Αραβία και είχε έρθει να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Γάζα.

«Είμαι άρρωστη και φοβόμουν ότι μπορεί να πέθαινα εδώ, μακριά από τα παιδιά μου, θέλω να πάω πίσω και να πεθάνω κοντά τους» είπε.