«Η Sony έκανε λάθος που ακύρωσε την προβολή της ταινίας “The Interview”. Επρεπε να είχαν μιλήσει σε εμένα πρώτα», δήλωσε την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε «έναν δικτάτορα» να επιβάλει λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Sony, προσθέτοντας ότι δεν συνεργάστηκε με κάποια άλλη χώρα για τον σκοπό αυτό.

Οι χάκερ που επιτέθηκαν στην εταιρεία «προκάλεσαν μεγάλη ζημιά» και «θα αντιδράσουμε», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος. «Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην επίθεση όποτε και με όποιον τρόπο κρίνουν προσφορότερο», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατανοεί τις ανησυχίες της Sony και την ευθύνη της απέναντι στο κοινό, όμως δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να πτοηθεί από τις απειλές αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα ήθελε οι υπεύθυνοι της εταιρείας να είχαν απευθυνθεί πρώτα στον ίδιο προτού αποφασίσουν να αποσύρουν την ταινία.

Η ακύρωση της προβολής είναι πρωτοφανής στην ιστορία του κινηματογράφου. Η εταιρεία παραγωγής και διανομής Sony εξέπληξε τον κόσμο της έβδομης τέχνης.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών που υποδεικνύει τη Βόρεια Κορέα ως «δράστη» της κυβερνοεπίθεσης εναντίον της Sony, όπως δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι η έρευνα βρήκε ότι η Πιονγιάνγκ κρύβεται πίσω από την επίθεση και ότι μπορεί να υπάρχει κινεζική ανάμειξη στην επίθεση, είτε μέσω συνεργασίας με κινέζους ηθοποιούς, είτε μέσω της χρήσης κινεζικών σέρβερ, προκειμένου να καλυφθεί η προέλευση της κυβερνοεπίθεσης.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Τη Βόρεια Κορέα «έδειξε» και το FBI. «Το FBI έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ώστε να εξαγάγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η επίθεση εναντίον της Sony δεν συνιστά «αποδεκτή συμπεριφορά εκ μέρους ενός κράτους» εκτιμά το FBI.

Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, που αναμένεται τον Ιανουάριο να προεδρεύσει της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση «πράξη πολέμου».

Το γεγονός ότι ανατέθηκε δημοσίως στο FBI η διαχείριση αυτής της υπόθεσης παρά στη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του κυβερνοχώρου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την καταστροφική φύση αυτής της επίθεσης εναντίον μίας ιδιωτικής επιχείρησης και των πολιτών που εργάζονται για αυτή» προσέθεσε το FBI που υπογράμμισε επιπλέον, όπως το είχε υπονοήσει και ο Λευκός Οίκος χθες, ότι πρόκειται για μία από «τις σοβαρότερες απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας στοχεύουν «να προκαλέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και να καταστείλουν το δικαίωμα της έκφρασης των Αμερικανών» σημειώνει η αμερικανική αστυνομία.

Η Πιονγκγιάνγκ διαψεύδει ότι σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση

Η Βόρεια Κορέα διέψευσε ότι είναι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Sony, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το FBI υποστηρίζοντας ότι έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ ευθύνεται για την ενέργεια αυτή.

«Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον χάκερ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πολιτικός σύμβουλος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Σονγκ.

Άλλος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του τόνισε και αυτός ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, σε νέο μήνυμά τους, οι χάκερ που εξαπέλυσαν την κυβερνοεπίθεση καλωσορίζουν την απόφαση της Sony να ακυρώσει την προβολή του The Interview στους κινηματογράφους και τονίζουν ότι τα δεδομένα που υπέκλεψαν είναι ασφαλή, εάν η εταιρεία συνεχίσει να συμμορφώνεται με όσα της ζητούν.

Όπως αναφέρει το CNN, το μήνυμα των χάκερ αναφέρει: «Είναι πολύ σοφό το ότι αποφασίσατε να ακυρώσετε την προβολή του The Interview. Θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των δεδομένων σας, εκτός και εάν προκαλέσετε και άλλα προβλήματα».

Η Sony αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τις αίθουσες, μετά από απειλές που δέχθηκε για τρομοκρατικές επιθέσεις σε κινηματογραφικές αίθουσες εάν προβληθεί η ταινία.

Η εταιρεία δεν σκοπεύει – τουλάχιστον προς το παρόν – να διαθέσει το Interview σε κάποια άλλη μορφή (DVD ή Video on Demand), ενώ «πάγωσε» και τα σχέδια για την προβολή της ταινίας και σε άλλες χώρες.

Πολλοί ηθοποιοί, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες – ανάμεσά τους οι Ρομπ Λόου, Άαρον Σόρκιν, Τζαντ Άπατοου, Στίβεν Κινγκ έχουν εκφράσει την οργή τους για την απόσυρση του The Interview, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και για «κακό προηγούμενο».