Τουρκικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση τον επικεφαλής του τουρκικού ομίλου ΜΜΕ Samanyoglu Χινταγέτ Καρατζά με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Καρατζά είχε συλληφθεί στη διάρκεια των εφόδων που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Είναι εικόνα ντροπής αυτή για την Τουρκία. Δυστυχώς, στην Τουρκία του 21ου αιώνα αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχει ένας όμιλος ΜΜΕ με δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και περιοδικά» είχε δηλώσει πριν τη σύλληψή του ο Καρατζά.

Ελεύθερος αφέθηκε ο διευθυντής της Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, ο οποίος είχε συλληφθεί και αυτός στη διάρκεια των αστυνομικών εφόδων.

Παράλληλα, ένταλμα σύλληψης εις βάρος τού αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί πως συνωμοτεί για να τον ανατρέψει, ζήτησε η τουρκική εισαγγελία. Οπως ωστόσο διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, δεν έχει ακόμη ληφθεί δικαστική απόφαση περί αυτού.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας – το δίκτυο TRT Haber – είχε μεταδώσει ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκιουλέν, του 73χρονου ιδρυτή του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, αλλά απέσυρε το σχετικό ρεπορτάζ από τον ιστότοπό του χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Ο Γκιουλέν αποτελούσε σύμμαχο των ισλαμοσυντηρητικών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη μάχη τους να υποσκελίσουν το κεμαλικό, κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας, κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, από το 2013 έχει έλθει σε ρήξη με τον – επίσης ισλαμιστή – πρόεδρο της Τουρκίας, τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποσκάπτει την κυβέρνησή του.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις αξιωματούχων, φίλα προσκείμενων στον Γκιουλέν, οι οποίοι έχουν προσχωρήσει στην Αστυνομία και το δικαστικό σώμα από το 1985.