Η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί αναπηρία, αν καθιστά δύσκολη την επαγγελματική ζωή του προσώπου που υποφέρει από αυτή, γεγονός που σημαίνει ότι καλύπτεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός δανέζικου δικαστηρίου το οποίο εξέταζε την υπόθεση ενός εργαζόμενου σε κέντρο φροντίδας παιδιών, ο οποίος κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την εργασία του επειδή είναι παχύσαρκος, καθώς ζυγίζει 160 κιλά και έχει δείκτη μάζας σώματος 54.

Ο Κάρστεν Κάλτοφτ υπέβαλε αγωγή για να λάβει αποζημίωση από τον δήμο όπου εργαζόταν, θεωρώντας ότι έγινε θύμα παράνομων διακρίσεων στο χώρο εργασίας εξαιτίας του βάρους του.

Το δανέζικο δικαστήριο απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μάθει αν το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το βάρος και αν ο Κάλτοφτ μπορεί να θεωρηθεί ανάπηρος.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν περιλαμβάνει κάποια απαγόρευση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας εξαιτίας του βάρους του εργαζόμενου. Απαγορεύει όμως τις διακρίσεις εξαιτίας μιας αναπηρίας.

Παρόλα αυτά, το Δικαστήριο πρόσθεσε ότι αν το βάρος του εργαζόμενου εμποδίζει «την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του προσώπου αυτού στην επαγγελματική ζωή στην ίδια βάση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους», τότε μπορεί να θεωρηθεί αναπηρία. Τότε καλύπτεται από τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων στον χώρο εργασίας.

Τελικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι εναπόκειται στο δανέζικο δικαστήριο να αποφασίσει αν αυτό ισχύει στην περίπτωση του Κάλτοφτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάσει τις εκτιμήσεις του 2008, περίπου το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι.