Τριάντα πέντε άτομα σκοτώθηκαν και εκατό απήχθησαν, ανάμεσά τους δεκάδες γυναίκες και παιδιά, από χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας που δέχθηκε επίθεση την Κυριακή από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, ενώ 54 στρατιώτες καταδικάζονταν σε θάνατο γιατί είχαν αρνηθεί να μετάσχουν σε επιχείρηση εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες, αντάρτες που έφθασαν με αυτοκινητοπομπή επιτέθηκαν στο χωριό Γκουμσουρί, 70 χλμ. νότια του Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας του κρατιδίου Μπόρνο, του ιστορικού οχυρού τους.

«Σκότωσαν 35 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη του χωριού και του αρχηγού της τοπικής πολιτοφυλακής».

«Αφού σκότωσαν τους νέους μας, οι αντάρτες πήραν τις γυναίκες και τις κόρες μας», δήλωσε ο Μουχτάρ Μπούμπα, κάτοικος του χωριού που έχει καταφύγει στο Μαϊντουγκούρι.

Οι πληροφορίες για την επίθεση έγιναν γνωστές τέσσερις ημέρες αργότερα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση στην περιοχή του Γκουμσούρι, που βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει το Μαϊντουγκούρι με το Σίμποκ, την πόλη απ΄όπου η οργάνωση απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες τον περασμένο Απρίλιο.

Παρότι η απαγωγή στο Σίμποκ – με 219 κορίτσια να παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών – προκάλεσε κύμα αντιδράσεων μετά τη διεθνή κινητοποίηση και την εκστρατεία «Bring back our girls» στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, οι απαγωγές γυναικών από ισλαμιστές είναι σχετικά συχνές σε αυτή την περιοχή της Νιγηρίας.

Οι γυναίκες αυτές και τα κορίτσια χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ, μαγειρεύουν και κάνουν τις οικιακές δουλειές στα στρατόπεδα της οργάνωσης, ενώ χρησιμοποιούνται και στην πρώτη γραμμή της μάχης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Οι τρομοκράτες μας επιτέθηκαν ανελέητα πυροβολώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Είχαν όπλα και βόμβες και έφθασαν στο χωριό με μπιτόνια βενζίνης για να κάψουν τα σπίτια», πρόσθεσε ο Μπούμπα ο οποίος είχε καταφέρει να διαφύγει στο Μαϊντουγκούρι τρεις ημέρες μετά.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, το χωριό προστατεύεται από μια σχετικά αποτελεσματική ιδιωτική πολιτοφυλακή, η οποία όμως ηττήθηκε κατά την επίθεση της Κυριακής.