Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Πέμπτη ότι στόχος της Ευρώπης παραμένει μια κυρίαρχη Ουκρανία και ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι «αναπόφευκτες» εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός.

Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Μπούντεσταγκ, λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες, ένα από τα βασικά θέματα της οποίας είναι το μέλλον της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία -και κατά τη διάρκεια της οποίας επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις, με στόχο ειδικά την Κριμαία.

«Στόχος των ενεργειών μας είναι και παραμένει μια Ουκρανία κυρίαρχη και εδαφικά ενωμένη που μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι για αυτό χρειάζεται «υπομονή και επιμονή».

Η Μέρκελ επεσήμανε εξάλλου ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να επιζητεί τον διάλογο με τη Ρωσία και ότι σκοπός είναι «η ευρωπαϊκή συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια με τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία».

«Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος αυτός (…) οι κυρώσεις παραμένουν αναπόφευκτες», υπογράμμισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην σύγκρουση στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης της χώρας, η οποία από την πλευρά της πρέπει να «εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να ενισχύσει το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσει τη διαφθορά».