Η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει και το ρούβλι θα σταθεροποιηθεί, διαβεβαίωσε τους Ρώσους ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, την οποία δίνει παραδοσιακά λίγο πριν από το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τους πολίτες ότι υπό τις πιο δυσμενείς συνθήκες θα χρειαστούν δύο χρόνια για να βγει η Ρωσία από τη νομισματική κρίση – τη χειρότερη στη χώρα από το 1998. Και τους προετοίμασε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Η έξοδος από την κρίση είναι «αναπόφευκτη», κατ’ αρχάς διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, υποστήριξε ο Πούτιν ενώπιον χιλίων δημοσιογράφων. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008», επισήμανε χωρίς ωστόσο να δίνει την εντύπωση ότι έχει συγκεκριμένη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στους «εξωτερικούς παράγοντες» οι οποίοι συνέβαλαν στη ραγδαία πτώση του ρωσικού νομίσματος, υπογραμμίζοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις υπήρξαν από τους πιο σημαντικούς. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν ήταν οι κυρώσεις ο μοναδικός παράγοντας επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε αντιδράσει νωρίτερα. Η κεντρική τράπεζα «δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενος στο θέμα των δυτικών κυρώσεων, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν ήταν η Κριμαία ο λόγος που επεβλήθησαν στη Ρωσία. Οι κυρώσεις επεβλήθησαν εξαιτίας «των προσπαθειών να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία μας και το δικαίωμα ύπαρξης», τόνισε. Παρά τη σκληρή ρητορική του ωστόσο, ο Πούτιν άφησε ελπίδες για εξομάλυνση των δεσμών με τη Δύση, λέγοντας ότι η Ρωσία ελπίζει να επεκτείνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη, μέσω ενός μελλοντικού αγωγού στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ρώσους πολίτες, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες.

Σε ένα κλίμα αστάθειας που επικρατούσε από το πρωί, το ρούβλι έπεσε μετά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 63,10 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 77,69 έναντι του ευρώ. Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.