O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαιρέτισε την Τετάρτη την ιστορική προσέγγιση των ΗΠΑ και της Κούβας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη νήσο της Καραϊβικής.

«Οι ΗΠΑ και η Κούβα μόλις ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μισό αιώνα και πλέον μετά το κλείσιμο των πρεσβειών τους. Χαιρετίζω αυτές τις ανακοινώσεις οι οποίες, όπως εδώ και καιρό επιθυμούσε η Γαλλία, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση και, ελπίζω, την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε αυτήν την χώρα», επισήμανε ο ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ισπανία: Νέο βήμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο χαιρέτισε το «νέο βήμα» στις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ.

«Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική: έπειτα από 50 χρόνια, οι δύο χώρες αποκαθιστούν τις πλήρεις διπλωματικές τους σχέσεις και ένα μέρος των κυρώσεων αναμένεται να αρθεί» δήλωσε ο ισπανός ΥΠΕΞ, που πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Κούβα.

Στο ταξίδι του εκείνο είχε ζητήσει από την Αβάνα να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εάν η Μαδρίτη έπαιξε έναν ρόλο στην προσέγγιση αυτή, τονίζοντας ότι «η διακριτικότητα αποτελεί κανόνα» στις διπλωματικές σχέσεις.

Ρωσία: Οι κυρώσεις δεν έχουν νομικό έρεισμα…

H ρωσική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τη σχέση τους με την Κούβα, δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η απόφαση αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία.

«Αντιμετωπίζουμε θετικά τη σημερινή ανακοίνωση», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος οποιαδήποτε χώρας έχει νόμιμη βάση και νομικό έρεισμα».

Γερμανία: Μια πολύ καλή είδηση

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαιρέτισε από τη μεριά του την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «μία πολύ καλή είδηση σε μια περίοδο γεμάτη διενέξεις».

«Νιώθω ένα βαθύ σεβασμό για το θάρρος του προέδρου Ομπάμα να βάλει ένα τέλος σε μία πολιτική που διήρκεσε πάνω από 6 δεκαετίες, και δεν οδήγησε παρά μόνο σε ένα καθεστώς απουσίας του διαλόγου και των προοπτικών» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ήδη ξεκινήσει ένα διάλογο με την Κούβα, κυρίως στη βάση της βελτίωσης στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπενθύμισε ο Σταϊνμάγερ.

«Συμμερίζομαι την άποψη του προέδρου Ομπάμα ότι η αξιοπρέπεια και ο αυτοπροσδιορισμός των Κουβανών πρέπει να αποτελεί το μέτρο της πολιτικής μας» απέναντι στην κυβέρνηση της Κούβας, συνέχισε ο ίδιος.

«Οι Κουβανοί πρέπει να επωφεληθούν από τις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη» κατέληξε η ανακοίνωση.