Σε μια συγκυρία που οι μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους των ΗΠΑ με αφορμή τους θανάτους άοπλων Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς έχουν φέρει το θέμα των ρατσιστικών διακρίσεων στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε τον ρατσισμό που βίωσε σε διάφορα περιστατικά – όπως για παράδειγμα όταν κάποιοι νόμισαν ότι ήταν σερβιτόρος, ή παρκαδόρος.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό People, ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ ανέφεραν ότι πριν μετακομίσουν στο Λευκό Οίκο πριν από σχεδόν 6 χρόνια, ήρθαν αντιμέτωποι με την προκατάληψη και τα στερεότυπα, ενώ αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο να βρουν ταξί για να μετακινηθούν.

«Δεν υπάρχει μαύρος στην ηλικία μου, που είναι επαγγελματίας, που δεν έχει βγει από ένα εστιατόριο και περιμένει να του φέρουν το αυτοκίνητό του και κάποιος δεν του έχει δώσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του» για να το παρκάρει, είπε ο αμερικανός πρόεδρος και προσέθεσε ότι αυτό συνέβη και στον ίδιο.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ θυμήθηκε ένα άλλο περιστατικό κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου όταν κάποιος ζήτησε από τον Ομπάμα, ο οποίος φορούσε σμόκιν, να του φέρει έναν καφέ.

Η Μισέλ Ομπάμα επίσης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη στο κατάστημα Target όταν μία γυναίκα της ζήτησε να της δώσει κάτι από το ράφι.

«Επειδή δε με έβλεπε ως την Πρώτη Κυρία, θεώρησε ότι ήμουν κάποια που μπορούσε να την βοηθήσει. Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στην ζωή. Δεν είναι κάτι καινούργιο» τόνισε η ίδια.

Αν και το προεδρικό ζεύγος αναγνώρισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, προσέθεσε ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν.

«Οι μικροεκνευρισμοί ή οι προσβολές που βιώσαμε δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με όσα βίωσε η προηγούμενη γενιά», επισήμανε ο Ομπάμα.

«Είναι άλλο να νομίζουν ότι είμαι σερβιτόρος σε μία εκδήλωση. Και άλλο να θεωρήσουν ότι ο γιος μου είναι ληστής, να του περάσουν χειροπέδες, ή (να του κάνουν) χειρότερα, εάν τύχει να περπατά στο δρόμο και να έχει ντυθεί με τον τρόπο που ντύνονται οι έφηβοι».