«Καμιά λέξη δεν μπορεί να περιγράψει την κατάπτωση που σημαίνει μια τέτοια επίθεση εναντίον παιδιών μέσα στο σχολείο τους», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην «ειδεχθή» επίθεση σε ένα σχολείο στην Πεσάβαρ, τη μεγαλύτερη πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν.

«Εθνική τραγωδία» χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ τη σφαγή.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Αρχών, μετά το τέλος της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας, οι νεκροί ανέρχονται σε 148. Πρόκειται για 132 παιδιά, εννέα μέλη του προσωπικού του σχολείου και επτά Ταλιμπάν, οι οποίοι έκαναν την επίθεση.

Είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της χώρας.

«Η είδηση της ξεδιάντροπης δολοφονίας αθώων μαθητών στην Πεσάβαρ είναι συγκλονιστική», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι. «Σήμερα όπου κι αν ζει κανείς, όπου και αν βρίσκεται – αυτά είναι τα δικά μας παιδιά, όλος ο κόσμος βιώνει τον χαμό τους. Αυτή η πράξη τρομοκρατίας εξοργίζει και συγκλονίζει όλους τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση… οι δράστες της πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ακόμη 124 άνθρωποι, ανάμεσά τους 121 παιδιά, τραυματίστηκαν από την επίθεση των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ασιμ Μπάτζουα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους 500 μαθητές απομακρύνθηκαν ασφαλώς από το σχολείο.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν όταν αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν απελπισμένους γονείς οι οποίοι επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμένο χώρο από την αστυνομία για να φθάσουν στο σχολείο.

Τα περισσότερα παιδιά έπεσαν νεκρά όταν πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρίνισε ο υπουργός Ενημέρωσης της τοπικής κυβέρνησης Μουστάκ Γάνι.

«Δεν μπορώ να μείνω στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα. Αναχωρώ τώρα για την Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω ο ίδιος την επιχείρηση», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν επίθεση πάνω από τις εγκαταστάσεις, ενώ αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων μετέφερε τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο.

Ενας δάσκαλος είπε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο το σχολείο, την ώρα που διεξάγονταν εξετάσεις. «Μισή ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ήρθε και σφράγισε το σχολείο», δήλωσε ο δάσκαλος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι έξω από το πολιορκημένο σχολείο. «Βρισκόμασταν στην αίθουσα των εξετάσεων, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Τώρα οι άνδρες του στρατού εκκαθαρίζουν τις τάξεις μία προς μία».

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως μια οργάνωση πακιστανών Ταλιμπάν.

«Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έχουν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά», δήλωσε ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι, εκπρόσωπος της ΤΤΡ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν της χώρας. «Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν», δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το βορειοδυτικό Πακιστάν συγκλονίζεται εδώ και χρόνια από ισλαμιστική εξέγερση, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, της αστυνομίας και ανταρτών της περιοχής.