Μια πολυαναμενόμενη ομιλία, υψηλού κινδύνου, γύρω από ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, περίπλοκο και σημαντικό, όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφώνησε χθες το απόγευμα ο Φρανσουά Ολάντ, εγκαινιάζοντας το Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης στο Παρίσι –με καθυστέρηση επτά ετών, αφού άνοιξε το 2007 αλλά ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί το είχε σνομπάρει.

Ηταν η πρώτη μεγάλη ομιλία του γάλλου προέδρου για τη μετανάστευση από τις αρχές της θητείας του, πριν από δυόμισι χρόνια. Μια απάντηση «στην Ακροδεξιά, στους δημαγωγούς και σε ένα μέρος της Δεξιάς», βασισμένη στο εξής πιστεύω: «Η επιτυχία της ενσωμάτωσης θα καθορίσει το εθνικό μας πεπρωμένο». Κάποιοι κατηγορούν τον Φρανσουά Ολάντ ότι άργησε. «Περιμέναμε μια μεγάλη ομιλία προς το έθνος την επομένη της εκλογής του… με θέμα την υπερηφάνεια του να είσαι Γάλλος» διαμαρτυρήθηκε ο Αλέν Ζακουμποβίτς, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης εναντίον του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra).

Ο Ολάντ το απέφευγε. Αλλά η Γαλλία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα της αύξησης ρατσιστικών αντισημιτικών επιθέσεων. Μετά την αντισημιτική επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα ένα ζευγάρι εβραίων Γάλλων στο Κρετέιγ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αναγόρευσε τη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού «εθνικό σκοπό».

«Ο φόβος έχει εγκατασταθεί στη Γαλλία όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, πρέπει να αντιστρέψουμε το ρεύμα» διαβεβαίωσε μιλώντας στη «Μοντ» ο ιστορικός Μπενζαμέν Στορά, «ένας από εκείνους που έπεισαν τον γάλλο πρόεδρο να κάνει αυτή τη χειρονομία».

Πόλεμος από τη Δεξιά. Δίνοντας τον τόνο της πολεμικής που θα ακολουθήσει, ο δεξιός Μπρις Ορτφέ είχε καταγγείλει ήδη από χθες το πρωί την κυβέρνηση Ολάντ πως αποδέχεται «την αύξηση του αριθμού των ξένων που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας».

«Αντί να εγκαινιάζει ένα μουσείο μετανάστευσης, ο Φρανσουά Ολάντ θα έπρεπε να δίνει μάχη εναντίον της μετανάστευσης, που είναι ένα μνημειώδες πρόβλημα, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό» είχε πλειοδοτήσει ο Νο 2 του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό. «Η Γαλλία είναι από παλιά μια χώρα μεταναστών. Θυμίζοντας την ιστορία της μετανάστευσης, θυμόμαστε την ιστορία της χώρας μας» δήλωσε ο ίδιος ο Ολάντ. «Αυτό το μουσείο ιστορίας της μετανάστευσης είναι λοιπόν ο φόρος τιμής του έθνους σε αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπους, που ήρθαν στη Γαλλία και έδωσαν το καλύτερο από τον εαυτό τους…».

Ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε πως «υπήρχαν πάντα δημαγωγοί» που υποδαύλιζαν τους φόβους και τα μίση. Το καινούργιο «είναι η διείσδυση αυτών των θέσεων σε ένα πλαίσιο ατελείωτης κρίσης και παγκοσμιοποίησης». Η Γαλλία «δεν μπορεί να ανέχεται καμία επίθεση σε πολίτη της λόγω της θρησκείας του, του χρώματός του, της καταγωγής του. Τίποτε δεν πρέπει να αποσιωπείται. Τίποτε δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο» δήλωσε. Οσο για τη μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας, «τα σύνορά μας είναι η Σένγκεν. Η Σένγκεν είναι ακριβώς αυτό που επέτρεψε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης να οργανωθούν ώστε να ελέγξουν τη μετανάστευση. Αν εξαφανίζαμε τη Σένγκεν θα οπισθοδρομούσαμε». Εναντίον της Συνθήκης Σένγκεν έχει ταχθεί επανειλημμένως (πέραν της Ακροδεξιάς, φυσικά) και ο Νικολά Σαρκοζί.

Νουθεσίες στην Αγγλία

Εγγραφο που διέρρευσε στον βρετανικό Τύπο αποκάλυψε πως η ηγεσία των αντιπολιτευόμενων Εργατικών νουθετεί τους βουλευτές τους να αποφεύγουν τις συζητήσεις περί μετανάστευσης με τους ψηφοφόρους –τη στιγμή που το ακροδεξιό UKIP συνεχώς ανεβαίνει. Οι Εργατικοί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά το ζήτημα της μετανάστευσης, δήλωσε εκ των υστέρων ο ηγέτης τους Εντ Μίλιμπαντ δεσμευόμενος για «δίκαιο έλεγχο της μετανάστευσης».