Ο ομογενής Στέφαν Μπαλαφούτης και μία υπάλληλος του καφέ ονόματι Ελι Τσεν βρίσκονται ανάμεσα στους πέντε ομήρους (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες), οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν από την καφετέρια Lindt Chocolate, στο Σίδνεϊ. Αδιευκρίνιστος αριθμός ομήρων εξακολουθεί να κρατείται μέσα στο καφέ από ένοπλο άνδρα, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέφαν Μπαλαφούτης δεν έκανε δηλώσεις, αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.

Καθώς συμπληρώνονται σχεδόν 15 ώρες που ο ένοπλος κρατά τους ομήρους, μία σχετική ηρεμία επικρατεί στην πλατεία Μάρτιν Πλέις, όπου βρίσκεται το καφέ. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, η επιχείρηση διάσωσης ενδέχεται να διαρκέσει πολλές ώρες ακόμη, καθώς στόχος είναι να λήξει αναίμακτα.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον δράστη. Αυτός είναι ένας λόγος που οι πληροφορίες οι οποίες δίνονται στη δημοσιότητα είναι περιορισμένες. Ο δράστης φέρεται να είναι γνωστός στην Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, αλλά αρχικά έχει ζητηθεί από τα μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιευθεί το όνομά του ούτε τα αιτήματά του. Εν τέλει έγινε γνωστό πως πρόκειται για τον Μαν Χαρόν Μονίς, γνωστό και ως Σεΐχη Χαρόν.

Για «λόγους επιχειρησιακούς», η Αστυνομία δεν διευκρινίζει επίσης εάν οι όμηροι δραπέτευσαν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι ούτε δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι όμηροι οι οποίοι κατάφερνα να βγουν από την καφετέρια

«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.

Μέρος του κέντρου του Σίδνεϊ ωστόσο έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Οπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις. Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Ακης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.