Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε τη Βρετανία κατά των διακρίσεων εις βάρος εργαζομένων από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και είπε ότι οι όποιες αποφάσεις για τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων θα μπορούσαν τελικά να πλήξουν τις εισροές κεφαλαίων στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου.

Τα σχόλιά του έγιναν στη διάρκεια συζήτησης σε εκπομπή της αυστριακής τηλεόρασης έπειτα από τις εξαγγελίες του Κάμερον για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία.

«Το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί γιατί αν αμφισβητήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να γνωρίζει ότι μία μέρα η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων θα πρέπει επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση», είπε ο Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να συζητήσει το ζήτημα με τη Βρετανία κρατώντας χαμηλούς τόνους, αλλά πρόσθεσε ότι οι μετανάστες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.

«Ειδικά στη Βρετανία, η οποία ανέκαθεν ήταν υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, θα πρέπει να μπει τέλος στις διακρίσεις εις βάρος χωρών, απλά και μόνο επειδή συμφέρει σε τοπικό επίπεδο όταν ασκείς επιθέσεις σε άλλους. Είμαι απολύτως αντίθετος με την άποψη ότι όλοι οι Πολωνοί, όλοι οι Ρουμάνοι, όλοι οι Βούλγαροι στην ευρωπαϊκή αγορά διαθέτουν εγκληματική νοοτροπία. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται για να κερδίσουν χρήματα», είπε ο Γιουνκέρ.

Εκπρόσωπος του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ περί ελεύθερης μετακίνησης, οι πολίτες της ΕΕ δικαιούνται να εργαστούν σε οποιαδήποτε χώρα του μπλοκ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ να έχουν μεταβεί στη Βρετανία για να εργαστούν, μία χώρα με την ταχύτερα αναπτυσσσόμενη οικονομία στην ΕΕ.