Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε την Παρασκευή τη Δύση για τις συνεχείς, όπως είπε, απόπειρές της να κατηγορεί τη χώρα του για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν είναι απομονωμένη.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις εκκλήσεις της Μόσχας προς το Κίεβο να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα» να αναζητηθούν λύσεις στην κρίση χωρίς την εμπλοκή των αυτονομιστών.

«Οι συνάδελφοί μας από τη Δύση, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική πρώτη (…) επιθυμούν να μας παρουσιάζουν ως τους κύριους υπεύθυνους, κάτι που κάνουν συνεχώς (…). Αυτό δεν είναι σωστό, δεν θα έχει αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα ο Λαβρόφ ζήτησε από τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, να πιέσουν την Ουκρανία να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, βάσει των οποίων θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφαλείας στην Ευρώπη, η Ρωσία επιθυμεί μια νέα πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και του Ευρασιατικού Οικονομικού Μπλοκ, το οποίο δημιουργεί η Μόσχα ως αντίβαρο στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποιες χώρες είναι αντίθετες σε αυτή την ιδέα, όμως ο Λαβρόφ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συναντήθηκε με αρκετούς ομολόγους του και απεδείχθη ότι η πρότασή γίνεται πιο ευρέως αποδεκτή. Χαιρέτισε μάλιστα το γεγονός ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να συζητήσει κάτι τέτοιο.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι το Παρίσι «θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του» σε ό,τι αφορά την παράδοση στη Μόσχα του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral.

«Με έχει κουράσει αυτή η ερώτηση. Είναι θέμα υπόληψης για τη Γαλλία. Πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της βάσει του συμβολαίου», είπε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας την απόφαση του Παρισιού να θέσει ως προϋπόθεση για την παράδοση του Mistral την επίτευξη προόδου στην ουκρανική κρίση.

Στις 25 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλεται «μέχρι νεοτέρας» η παράδοση του πρώτου Mistral στην Μόσχα, εκτιμώντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία δεν επιτρέπει» κάτι τέτοιο.

Η Μόσχα απάντησε απειλώντας να επιβάλει πρόστιμο στη Γαλλία, όπως προβλέπεται στους όρους του συμβολαίου.