Με μεγαλοπρέπεια αλλά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη Θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και της συνοδείας του. Η τριήμερη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Τουρκία πρόκειται να ολοκληρωθεί με μία συνάντηση με νέους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες ζώνες.

Στη λειτουργία παρέστη επίσης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το παραθρόνιο. Στον ναό παραβρέθηκαν ακόμη Αρχοντες του Πατριαρχείου από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ομάδες πιστών από τις χριστιανικές κοινότητες της Πόλης, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μεγάλη καθολική αντιπροσωπεία, η οποία συνόδευε τον Πάπα στην επίσκεψή του στην Τουρκία.

Στο τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αντήλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα, τα οποία ανταλλάσσουν μετά την άρση του Σχίσματος των Εκκλησιών στη δεκαετία του ’60. «Αυτό που επιθυμεί η Καθολική Εκκλησία και επιζητώ ως Επίσκοπος της Ρώμης είναι κοινωνία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες», δήλωσε ο Πάπας μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Σε κοινή διακήρυξή τους, οι δύο Προκαθήμενοι απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί η βίαιη δίωξη των Χριστιανών στη Συρία και το Ιράκ και κάλεσαν σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με το Ισλάμ, διάλογο «ο οποίος θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

«Η δεινή κατάσταση των χριστιανών και όλων όσοι υποφέρουν στη Μέση Ανατολή απαιτεί όχι μόνο τη συνεχή προσευχή μας, αλλά και την κατάλληλη αντίδραση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται στην κοινή διακήρυξή του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.