Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας από το Ελσίνκι ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και δεν προστατευθούν οι πιο αδύναμες οικονομίες η ευρωζώνη θα απειληθεί με διάσπαση, καθώς η οικονομική απόκλιση ανάμεσα στα κράτη-μέλη θα λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να αντιδρούν στην κρίση «διά της αναπροσαρμογής των μισθών», ώστε να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος.

«Ολες οι χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε να είναι ικανές να ευημερούν ανεξάρτητα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οικονομία θα έπρεπε να είναι ευέλικτη ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, για να επωφελείται από την ενιαία αγορά» είπε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ιταλό κεντρικό τραπεζίτη, η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να προσελκύσει κεφάλαια και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης δεν ανέφερε σε ποιες χώρες συγκεκριμένα πρέπει να γίνουν αυτές οι «αναπροσαρμογές» του εργατικού κόστους, ούτε διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα ήθελε οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αποκαταστήσουν την «ευελιξία» στην οποία αναφέρθηκε.

Είπε πάντως ότι η νομισματική ένωση, αν και «αμετάκλητη», παραμένει «πάντοτε ημιτελής» χωρίς μια δημοσιονομική ένωση αλλά και χωρίς μεγαλύτερη κινητικότητα των ανέργων που ζητούν εργασία έξω από τα σύνορα των χωρών καταγωγής τους. Ο Ντράγκι αναφέρθηκε ακόμη μία φορά και στο πολιτικά ευαίσθητο θέμα της δημιουργίας «κάποιας μορφής μηχανισμού υποστήριξης του δημόσιου χρέους». Σε μια τέτοια προοπτική, όμως, αντιδρά σθεναρά το Βερολίνο.