«Βροχή» πέφτουν οι δωρεές προς τη δημόσια βιβλιοθήκη του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, η οποία παρέμεινε ανοιχτή για να βοηθήσει όσους αναζητούσαν καταφύγιο στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων μετά την ανακοίνωση της αθώωσης του αστυνομικού που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν.

Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να λάβει η βιβλιοθήκη δεκάδες δωρεές, συγκεντρώνοντας μέσα σε δύο ημέρες το ποσό των 175.000 ευρώ -σχεδόν το μισό του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτή τη βιβλιοθήκη εν είδει καταφυγίου.

Η βιβλιοθήκη άνοιξε κανονικά την επόμενη ημέρα για να βοηθήσει παιδιά που δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο, καθώς περιοχή με σχολικά συγκροτήματα στο Φέργκιουσον ήταν κλειστή.

«Δάσκαλοι και εθελοντές είναι εδώ από τις 09:00 π.μ. – 15:00 μ.μ. για να βοηθήσουν τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Η βιβλιοθήκη θα παραμείνει ανοιχτή από τις 09:00 μέχρι τις 16:00, εάν κριθεί ασφαλές. Wifi, νερό, ξεκούραση, γνώση. Είμαστε εδώ για εσάς. Εάν οι γείτονες έχουν παιδιά, πείτε τους ότι υπάρχουν και δάσκαλοι εδώ» έγραφε το προσωπικό στον λογαριασμό της βιβλιοθήκης στο Twitter.

Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης, Σκοτ Μπόνερ, είπε στην εφημερίδα St Louis Post-Dispatch ότι έμεινε στο κτίριο μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας και ότι υπήρξαν «μερικές απόπειρες να κλοτσήσουν κάποιοι τις γυάλινες πόρτες του κτιρίου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων».

Ο ίδιος είπε ότι η βιβλιοθήκη δεν υπέστη ζημιές. Ο ίδιος αποκαλεί τη βιβλιοθήκη ως «ad hoc σχολείο».

Η βιβλιοθήκη διοργάνωνε μαθήματα για παιδιά, για μία εβδομάδα στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Αυγούστου που πραγματοποιήθηκαν μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν.

Το έργο της βιβλιοθήκης έγινε γνωστό μέσω Twitter και σύντομα άρχισαν να καταφτάνουν δεκάδες δωρεές. «Δεν μοιάζει αληθινό» λέει ο Σκοτ Μπόνερ για το ποσό που συγκεντρώθηκε. «Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο» τόνισε.

Αρκετοί συγγραφείς, ανάμεσά τους και ο Νιλ Γκέιμαν, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη βιβλιοθήκη. Ο Γκέιμαν έγραψε στο Twitter: «Όποιος αναρωτιέται πού χρησιμεύουν οι βιβλιοθήκες σήμερα, σε αυτή την εποχή, ας πάει να διαβάσει τις αναρτήσεις στο Twitter της βιβλιοθήκης του Φέργκιουσον». Ο ίδιος κάλεσε, μάλιστα, τους follower του να κάνουν μία δωρεά, λέγοντας: «Αυτοί παρέμειναν ανοιχτοί, ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά».

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης έγραψε στο Twitter ότι έχει λάβει δωρεές από περισσότερα από 7.000 άτομα. «Καταπληκτικό και συγκινητικό» είπαν.