Το νέο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε υπέρ της παραμονής του Αρσένι Γιατσενιούκ στη θέση του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο στήριξε τον διορισμό του.

Συνολικά, 341 βουλευτές σε σύνολο 450 ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Γιατσενιούκστο τιμόνι της κυβέρνησης. Ο Γιατσενιούκεκτελεί ήδη καθήκοντα πρωθυπουργού, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς τον Φεβρουάριο.

Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα που συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι το 100% των Ουκρανών τάσσεται υπέρ ενός κράτους χωρίς ομοσπονδιοποίηση.

«Αυτές είναι οι πιο θερμές ευχές μας προς αυτούς στα ανατολικά και τα δυτικά που συμβουλεύουν ομοσπονδιοποίηση» είπε σαρκαστικά ο Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στη διαμάχη που επικρατεί ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, οδήγησαν τους Ουκρανούς να στηρίξουν την ιδέα να ενταχθεί στο μέλλον η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε την Πέμπτη τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος 13 προσώπων και 5 «νομικών προσώπων», κυρίως πολιτικών κομμάτων, που εμπλέκονται στις εκλογές που διενεργήθηκαν από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η απόφαση αυτή «είναι η απάντηση της ΕΕ» στις «εκλογές που οργάνωσαν οι αυτονομιστές και οι οποίες υπονόμευσαν την ισορροπία και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ» με το οποίο τέθηκε σε ισχύ μία κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, υπογραμμίζει μία από τις πηγές αυτές.

Η ταυτότητα των προσώπων και των κομμάτων εναντίον των οποίων θα επιβληθεί δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα παρά μόνο έπειτα από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σάββατο.