Πολιτικοί παράγοντες της Γαλλικής Πολυνησίας ετοιμάζονται να ζητήσουν από τη Γαλλία αποζημίωση σχεδόν ενός δισ. δολαρίων για την καταστροφή που προκλήθηκε στα νησιά τους από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων που έγιναν την περίοδο 1966-1996.

Η μήνυση θα υποβληθεί από μια επιτροπή του κόμματος Λαϊκός Συναγερμός (Tahoera’a Huiraatira), η οποία ενεργεί ανεξάρτητα από την επίσημη κυβέρνηση.

Η επιτροπή ζητεί 930 εκατ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημίες, σύμφωνα με την εφημερίδα της Πολυνησίας La Depeche de Tahiti.

Επίσης, ζητεί επιπλέον 132 εκατ. για τη συνεχιζόμενη κατοχή των νήσων Φαγκατάουφα και Μουρουρόα.

Η Γαλλία δοκίμασε το πρώτο θερμοπυρηνικό της όπλο στη Φαγκατάουφα το 1968, αφού είχε αποκλείσει άλλες περιοχές – όπως τη Σαχάρα -, απόφαση η οποία είχε γίνει ευρέως αποδεκτή από την πολυνησιακή κοινή γνώμη εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, απόρρητα έγγραφα της γαλλικής κυβέρνησης που αποχαρακτηρίστηκαν πέρυσι αποκάλυψαν ότι τα νησιά είχαν χτυπηθεί με πολύ περισσότερη ακτινοβολία από ό,τι είχε υποτεθεί.

Μόνο η Ταϊτή – το πιο πυκνοκατοικημένο νησί – εκτέθηκε σε 500 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τη συνιστώμενη.

Το 2006 μια γαλλική ιατρική επιτροπή είχε αποφανθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στα νησιά οφείλεται στις πυρηνικές δοκιμές.

Το 2010 η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε μόνο στους επιζώντες το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση, αλλά προειδοποίησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά και πολύπλοκη.