Στους 39 ανήλθε ο αριθμός των τραυματιών από τη σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου την κεντρική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής, η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε εκ των τραυματιών έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των τραυματιών πιθανόν θα αυξηθεί. Η αστυνομία κάνει λόγο για «πολλούς» τραυματίες.

Σύμφωνα με το NHK τουλάχιστον πέντε άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε κατοικίες που κατέρρευσαν στο χωριό Χακούμπα, ένα θέρετρο για σκι στη νομαρχία Ναγκάνο. Ο ένας εκ των παγιδευμένων διασώθηκε ενώ τα σωστικά συνεργεία κάνουν προσπάθειες προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους υπολοίπους τέσσερις.

Εξαιτίας του σεισμού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε τουλάχιστον 1.600 κατοικίες.

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχει σημειωθεί στην περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια (…). Ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός είχε γίνει το 1981», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η ίδια υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Τόκιο, σε απόσταση 180 χλμ. από το επίκεντρό του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια ομάδα του στρατού εστάλη στην περιοχή σε ρόλο εμπροσθοφυλακής, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή μονάδες των ένοπλων δυνάμεων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας στην περιοχή ανεστάλησαν προσωρινά, αλλά επαναλήφθηκαν λίγη ώρα αργότερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Δεν αναφέρθηκε καμιά δυσλειτουργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι Καρίβα της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της μονάδας.

Πρόσθεσε ότι γίνονται έλεγχοι στις εγκαταστάσεις, όπου όλοι οι αντιδραστήρες παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.