Μπελάδες με την εφορία των ΗΠΑ απέκτησε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, και αυτό γιατί είναι κάτοχος και αμερικανικού διαβατηρίου.

Βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, οι έχοντες διπλή ιθαγένεια -όπως εκείνος- είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα-ακίνητα που διαθέτουν εκτός ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος μπήκε στο στόχαστρο για το σπίτι που διέθετε στο Λονδινο. Εφόσον είναι περιουσιακό στοιχείο και εφόσον το πούλησε, είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει και να πληρώσει το σχετικό φόρο.

Το ανακάλυψε δε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ για να προωθήσει το βιβλίο του The Churcill Factor, που αναφέρεται στον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Μάλιστα, η Εφορία τού έστειλε τελεσίγραφο: ή φορολογική δήλωση ή χάνεις το διαβατήριο.

«Αυτό το τελευταίο ήταν πολύ σκληρό» εξομολογήθηκε ο δήμαρχος, χωρίς όμως να παραλείψει να τα βάλει και λίγο με τον «παγκοσμιοποιημένο» τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η εφορία στις ΗΠΑ.

«Και να σκεφτεί κανείς ότι εδώ στην Βρετανία οι φόροι είναι υψηλότεροι» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τον φόρο.

Για την ιστορία, το επίμαχο ακίνητο στο βόρειο Λονδίνο αγοράστηκε από τον Τζόνσον το 1999 για 470 χιλιάδες λίρες. Πωλήθηκε το 2009 για 1,2 εκατομμύρια λίρες.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ότι το ποσό που καλείται να πληρώσει ο Τζόνσον στο αμερικανικό κράτος είναι της τάξης των 100 χιλιάδων λιρών.