Oταν ο Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε πρόσφατα σε μέλη της συντηρητικής γαλλικής οργάνωσης «Κοινή Λογική» και τους είπε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι και παρέχει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, εκείνοι ζήτησαν ακόμη περισσότερα.

«Κατάργηση! Κατάργηση!», φώναζαν. Κι εκείνος υπάκουσε: «Αν το προτιμάτε, λέω ότι θα καταργήσω τον νόμο. Το ίδιο πράγμα είναι».

Η υπόσχεση αυτή απεικονίζει την πρόκληση που συνιστά η γαλλική ακροδεξιά για την ελπίδα του Σαρκοζί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

Για να μπορέσει ο πρώην πρόεδρος να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, το 2017, θα πρέπει να νικήσει την πρόεδρο του Ακροδεξιού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Πρώτα όμως θα πρέπει να κερδίσει το χρίσμα από την κεντροδεξιά Eνωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), να επικρατήσει δηλαδή επί του κεντρώου πρώην πρωθυπουργού και δημάρχου του Μπορντό Αλέν Ζιπέ.

Όπως επισημαίνει ο Ζερόμ Φουρκέ, δημοσκόπος και πολιτικός αναλυτής στο ίδρυμα Ifop, ο Σαρκοζί βρίσκεται στην περίεργη θέση να πρέπει να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Η πρώτη θα διεξαχθεί την 29η Νοεμβρίου και θα αφορά στην ηγεσία του κόμματος: εδώ, ο Ζιπέ δεν είναι υποψήφιος και ο Σαρκοζί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πετύχει τον στόχο του. Η δεύτερη θα διεξαχθεί το 2016 και θα αφορά το χρίσμα για την προεδρία.

Το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος διάλεξε να αμφισβητήσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς νόμους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει.

«Τον ενδιαφέρει ο πυρήνας του UMP, απευθύνεται στα βαθύτερά τους ένστικτα», επισημαίνει ο Τζέιμς Σιλντς, καθηγητής γαλλικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Αστον.

Μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Σαρκοζί αντιμετώπιζε το πολιτικά φορτισμένο θέμα του γάμου των ομοφύλων με προσοχή.

Η προσέγγιση αυτή, όμως, δεν βοηθούσε τη δημοτικότητά του. Δημοσκόπηση που έγινε αυτόν τον μήνα δείχνει ότι το 52% των οπαδών της UMP τον υποστηρίζουν για το χρίσμα. Μόνο που τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό αυτό ήταν 65%.

Την ίδια περίοδο, η δημοτικότητα του Ζιπέ μεταξύ των ψηφοφόρων της UMP αυξήθηκε από 23% σε 33%.

«Ο Σαρκοζί δυσκολεύτηκε πολύ να επιστρέψει στην πολιτική», σημειώνει ο Φουρκέ. «Η απουσία ενθουσιασμού τον οδηγεί πιο δεξιά».

Ενώ όμως αυτή η στροφή είναι ευπρόσδεκτη από τα 270.000 άτομα που αναμένεται να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τη ηγεσία, ο πρώην πρόεδρος μπορεί να έχει προβλήματα στις προκριματικές εκλογές απέναντι στον Ζιπέ. Εκεί θα λάβουν μέρος γύρω στα 2 εκατομμύρια άτομα και οι απόψεις τους δεν είναι τόσο δεξιές.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 58% των οπαδών της UMP συμφωνεί με το δικαίωμα των ομοφύλων ζευγαριών να παντρεύονται.

Το ποσοστό αυτό τον Ιανουάριο ήταν μόλις 33%.

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των δεξιών ψηφοφόρων που συμφωνούν με το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων για υιοθεσία: 38% έναντι 18%.

Η στροφή του Σαρκοζί έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την UMP, που μαστίζεται από υψηλά χρέη και εσωτερικές διαμάχες.

Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στο Παρίσι, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί να επιδιώξει την ενότητα των γάλλων ψηφοφόρων. Υποστηρίζοντας την κατάργηση του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, απομακρύνεται από αυτόν τον στόχο.