Τρία μεσαία δάχτυλα υψωμένα σε έναν χαιρετισμό: Αυτή η φαινομενικά «αθώα» χειρονομία έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο νεαρό στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης.

Ο χαιρετισμός που χρησιμοποιούν οι επαναστάτες στη σειρά βιβλίων (και ταινιών) «Αγώνες Πείνας», υιοθετήθηκε από πολίτες (κυρίως φοιτητές) στην Ταϊλάνδη που θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους κατά της χούντας.

Πριν από μερικούς μήνες ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ντόναλντ Σάδερλαντ είχε εκφράσει την επιθυμία του να οδηγήσουν τα φιλμ της σειράς σε «πραγματικές επαναστάσεις».

Λίγο αργότερα, ο χαιρετισμός της ταινίας «The Hunger Games» θα γινόταν το ανεπίσημο σύμβολο διαμαρτυρίας στην Ταϊλάνδη, κάνοντας τον κόσμο του σινεμά και της πραγματικότητας να μοιάζει να χωρίζεται από μία λεπτή γραμμή…

Η χειρονομία των διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της τον Ιούνιο.

Η έμπνευση είχε έρθει από τους «Αγώνες Πείνας», όπου οι φτωχοί κάτοικοι των περιφερειών που τροφοδοτούν το αυταρχικό καθεστώς της Κάπιτολ με πρώτες ύλες και αγαθά επαναστατούν εναντίον του προέδρου Σνόου.

Τότε, χρήστης του Twitter είχε γράψει: «Αγαπητό #HungerGames. Έχουμε υιοθετήσει το σήμα σας σαν δικό μας. Ο αγώνας μας δεν είναι ψεύτικος. Ευχαριστούμε».

Οι αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη οδήγησαν στην ανατροπή της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα και άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Στην τελευταία ταινία των «Αγώνων Πείνας», όσοι φορούν το σύμβολο της «κοτσυφόκισσας», ενός μεταλλαγμένου πουλιού που συνδέεται με την ηρωίδα της ταινίας, την επαναστάτρια Κάτνις Εβερντιν (Τζένιφερ Λόρενς) θεωρούνται «προδότες» της πατρίδας και συλλαμβάνονται -ή ακόμα και δολοφονούνται.

Πριν από λίγες ημέρες, πέντε φοιτητές συνελήφθησαν επειδή σε εκδήλωση στην οποία βρισκόταν ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, πρωθυπουργός της χώρας χρησιμοποίησαν την χειρονομία-σύμβολο.

Οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα και κλήθηκαν να δώσουν αναφορά στον στρατό το επόμενο πρωί -με τους κηδεμόνες τους. Άλλα έντεκα άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη, επειδή εξέφρασαν τη στήριξή τους στους πέντε συλληφθέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ταϊλάνδη του σήμερα το καθεστώς μπορεί να συλλαμβάνει και να κρατά αυθαίρετα πολίτες μέχρι και για μία εβδομάδα για ειρηνικές διαμαρτυρίες (συχνά οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται διοργανώνοντας πικ νικ).

Μία ημέρα αργότερα, μία φοιτήτρια τέθηκε υπό κράτηση επειδή χρησιμοποίησε τον χαιρετισμό μπροστά σε αφίσα της ταινίας έξω από εμπορικό κέντρο, ενώ άλλοι δύο φοιτητές που βρίσκονταν έξω από συνοικιακό σινεμά τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρίθηκαν.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων στη χώρα ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει τη νέα ταινία των Αγώνων Πείνας με τίτλο Επανάσταση, αναφέροντας: «Αισθανόμαστε ότι οι κινηματογράφοι μας χρησιμοποιούνται για πολιτικές κινήσεις».

Φοιτητική οργάνωση που τάσσεται κατά του στρατιωτικού καθεστώτος αγόρασε εκατοντάδες εισιτήρια για την πρεμιέρα της ταινίας Αγώνες Πείνας: Επανάσταση Μέρος 1, τα οποία προσέφερε δωρεάν σε όσους ήθελαν να τη δουν, εάν απαντούσαν στην ερώτηση: «Με ποιους τρόπους η Κάπιτολ (σ.σ. η πρωτεύουσα του Πάνεμ) στο Mockingjay μοιάζει με την Μπανγκόκ;».

Ο κινηματογράφος ακύρωσε την προβολή, έχοντας δεχθεί τηλεφώνημα από την αστυνομία. Αργότερα, πάντως, αρνήθηκε ότι δέχθηκε πιέσεις να αποσύρει την ταινία.

Αρχικά, ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν – Ο – Τσα δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην κίνηση των διαδηλωτών, λέγοντας στην Bangok Post: «Είναι εντάξει. Μην είστε αυστηροί μαζί τους. Θα λύσουμε τα προβλήματα. Έχετε άλλες διαμαρτυρίες; Κάντε τις γρήγορα».

Την Παρασκευή επανήλθε, αυτή τη φορά με προειδοποιήσεις προς τους διαδηλωτές. Αν και δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί ο χαιρετισμός με τα τρία δάχτυλα, άφησε να εννοηθεί ότι όσοι τον χρησιμοποιούν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα.

«Δεν ξέρω εάν είναι παράνομο ή όχι, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον τους» είπε.

Αρνήθηκε, πάντως, ότι έχει σχέση με την απόφαση κινηματογράφων να μην προβάλλουν την ταινία.

Ο στρατός ανησυχεί για μία επανάληψη των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή της πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Και όπως γράφει το περιοδικό Time, εάν η ζωή μιμείται την τέχνη, τότε στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης έχει πολλά να φοβάται.