Τις τελευταίες ημέρες μια έκπληξη περίμενε τους κατοίκους του Καζακστάν όταν ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ απηύθυνε το καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας του. Στις 11 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα Αστάνα κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνεδρίασης του κόμματος Νουρ Οτάν, ο Ναζαρμπάγιεφ ανακοίνωσε μια νέα οικονομική πολιτική για το 2015 με την ονομασία «Νουρλί Ζολ – Ο δρόμος του μέλλοντος».

Την πρώιµη ετήσια οµιλία του ο πρόεδρος την εξήγησε µε βάση το γεγονός ότι τα επόµενα χρόνια θα είναι µια περίοδος µε δύσκολες δοκιµασίες για όλες τις χώρες του κόσµου. Θα µπορέσουν να αντιµετωπίσουν άξια αυτή τη δύσκολη φάση µόνο τα ισχυρά κράτη και τα ενωµένα έθνη. Ως εκ τούτου, ο Ναζαρµπάγιεφ επισήµανε την ανάγκη για όλα τα απαραίτητα µέτρα µε σκοπό την αποτροπή αρνητικών τάσεων ήδη από τις πρώτες ηµέρες του 2015. Οπως είπε, η παγκόσµια κρίση που άρχισε το 2007 δεν έχει τελειώσει και τα αποτελέσµατά της είναι ακόµα αισθητά. Ταυτόχρονα η τρέχουσα πολιτική κυρώσεων µεταξύ των µεγάλων δυνάµεων, καθώς και η άστατη κατάσταση στις γειτονικές περιοχές επηρεάζουν και την κατάσταση στο Καζακστάν.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν βρίσκεται στην εξουσία από το 1989. Οπως είπε, θα αλλάξει η δοµή ολόκληρου του κόσµου και θα αντέξουν πολύ λίγα κράτη. Τώρα υπάρχει πτώση των τιµών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και επιβραδύνεται η οικονοµική ανάπτυξη πολλών χωρών. Επίσης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Παγκόσµια Τράπεζα, η παγκόσµια οικονοµία το 2014-2016 θα έχει καθοδική πορεία. Ετσι ο Ναζαρµπάγιεφ ζητά από την κυβέρνηση της χώρας του να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να κάνει τις απαραίτητες αναπροσαρµογές στα σχέδιά της τής επόµενης περιόδου για την πρόληψη των δυσµενών επιπτώσεων της οικονοµικής αναταραχής στον κόσµο.

«Νουρλί Ζολ» στα καζάκικα σηµαίνει «φωτεινός, σαφής και ανοιχτός δρόµος προς το µέλλον». Το πρόγραµµα αυτό εµπεριέχει ένα προµελετηµένο σχέδιο εξόδου του κράτους από την παγκόσµια κρίση και θα είναι ο κύριος άξονας στη συνέχιση των οικονοµικών µεταρρυθµίσεων. Το σχέδιο στηρίζεται στην ανάπτυξη των υποδοµών και στη δηµιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας. Ως αποτέλεσµα, θα δηµιουργηθεί ένα ολόκληρο συγκοινωνιακό σύστηµα (αεροπορικές και οδικές µεταφορές), το οποίο θα είναι η κινητήρια δύναµη της οικονοµίας του Καζακστάν.

Την κεντρική θέση καταλαµβάνουν τα κοινωνικά θέµατα: βελτίωση της ποιότητας ζωής γενικότερα και ενίσχυση της ευηµερίας των πολιτών του Καζακστάν. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να επισηµανθεί το σηµείο όπου προβλέπεται η εξασφάλιση στους κατοίκους ενοικιαζόµενων κατοικιών χαµηλού κόστους, η παροχή χαµηλότοκων στεγαστικών δανείων και η µείωση του κόστους των εγγυήσεων αυτών.

Στόχος είναι η φροντίδα της νεολαίας της χώρας η οποία σήµερα αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσµού του Καζακστάν. Είναι σηµαντικό να τονιστεί ότι οι σκοποί και το ουσιαστικό επίπεδο του προγράµµατος πληρούν τα κριτήρια όλων των ανεπτυγµένων χωρών. Η πολιτική του «Νουρλί Ζολ» αναµένεται να επιτρέψει στο Καζακστάν να ξεπεράσει την αναµενόµενη οικονοµική ύφεση.

Η υλοποίηση του διαγγέλµατος «Νουρλί Ζολ – Ο δρόµος του µέλλοντος» θα συµβάλει στην εµβάθυνση της καινοτόµου εκβιοµηχάνισης της οικονοµίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της ποιότητας των κοινωνικών υποδοµών, η οποία τελικά θα βελτιώσει την ευηµερία του Καζακστάν.

Μόλις πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα δολάριο στα ταµεία του Καζακστάν. Τώρα το κράτος έχει δηλώσει σε όλο τον κόσµο την απόφασή του να επενδύσει τεράστια ποσά για την κατασκευή υποδοµών, τη βελτίωση του χρηµατοπιστωτικού τοµέα και την επίλυση επειγόντων κοινωνικών προβληµάτων.

Σήµερα το Καζακστάν είναι µια χώρα µε ισχυρή κοινωνική και οικονοµική βάση. Ενα εντυπωσιακό παράδειγµα της ακµής του Καζακστάν είναι η πρωτεύουσά του Αστάνα, µια πόλη όπου η οικονοµική και τεχνολογική ανάπτυξη συµβαδίζει µε την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο. Οπως είπε ένας αυστριακός καλλιτέχνης: «Οταν κάποιος ονειρεύεται µόνος του αυτό είναι µόνο όνειρο, ενώ όταν το όνειρο ενώνει πολλούς ανθρώπους αυτό είναι η αρχή µιας νέας πραγµατικότητας».