Οι ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισαν ως αντισυνταγματική την προτεινόμενη από τον αμερικανό πρόεδρο νομιμοποίηση πέντε εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και υποσχέθηκαν να την πολεμήσουν στο Κογκρέσο αλλά και στα δικαστήρια.

«Αυτό το σχέδιο δεν είναι σύννομο με τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. «Ο πρόεδρος (Ομπάμα) έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» συμπλήρωσε.

Τα μέτρα «είναι αντισυνταγματικά και απειλούν τη δημοκρατία μας», δήλωσε και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Μάικλ Μακόουλ. Ο ρεπουμπλικάνος υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας και κυβερνήτης από τον Ιανουάριο Γκρέγκ Αμποτ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το θέμα στις αίθουσες του δικαστηρίου.

«Οι Τεξανοί έχουν πληρώσει τις συνέπειες των δικτατορικών πολιτικών του προέδρου Ομπάμα σχετικά με τη μετανάστευση» ανέφερε ο Αμποτ. «Είμαι έτοιμος να αμφισβητήσω τον πρόεδρο Ομπάμα στο δικαστήριο για να αποκαταστήσω την κυριαρχία της πολιτείας μας και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου».

Παρόμοιες απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη απηύθυναν και άλλοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές όπως ο Τζον Μακέιν. «Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από τους εκπροσώπους του λαού, όχι με διάταγμα» είπε ο Τζον Μακέιν.

«Εχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα» ανέφερε και ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής της ρεπουμπλικάνικης πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.