«Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι η προτεραιότητα της αγοράς, το κέρδος και τα συμφέροντα των ισχυρών παρεμποδίζουν την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος από το βήμα της διεθνούς συνόδου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τον υποσιτισμό.

Στηλιτεύοντας για μία ακόμη φορά την παγκόσμια αδιαφορία, ο ποντίφικας ανέφερε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης, ο ατομικισμός και η διαίρεση στις κοινωνίες οδηγούν σε επαναστάσεις κατά των θεσμών.

Και τόνισε χειροκροτούμενος πως οι φτωχοί «μάς ζητούν αξιοπρέπεια, όχι ελεημοσύνη».

Από το βήμα της δεύτερης, μετά το 1992, διεθνούς διάσκεψης για τον υποσιτισμό που διοργανώθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Πάπας υπογράμμισε πως οι μοίρες των εθνών είναι αλληλένδετες, όπως τα μέλη μίας οικογένειας που βασίζονταν το ένα στο άλλο.

Όμως, ζούμε σε μία εποχή στην οποία οι σχέσεις των εθνών πολύ συχνά καταστρέφονται από αμοιβαία καχυποψία, η οποία κάποιες φορές μετατρέπεται σε πολεμική και οικονομική επιθετικότητα, υπονομεύει τη φιλία μεταξύ αδελφών και απορρίπτει τους ήδη αποκλεισμένους.

«Η προτεραιότητα της αγοράς και του κέρδους υποβάθμισαν το φαγητό στο επίπεδο ενός οποιουδήποτε εμπορεύματος, το οποίο υπόκειται σε κάθε είδος κερδοσκοπίας, ακόμη και χρηματοοικονομικής» δήλωσε ο αργεντινός ποντίφικας.

Σήμερα μιλάμε πολύ για δικαιώματα, ξεχνώντας τις υποχρεώσεις, υπογράμμισε. Μας απασχολούν ελάχιστα όσοι υποφέρουν από την πείνα.

«Και ενώ μιλάμε για νέα δικαιώματα, ο πεινασμένος είναι εκεί, στη γωνιά του δρόμου, και ζητά το δικαίωμα συμμετοχής του στην κοινωνία, το δικαίωμα μίας στοιχειώδους διατροφής» συνέχισε.

«Μας ζητά αξιοπρέπεια, όχι ελεημοσύνη» τόνισε ο Πάπας χειροκροτούμενος.

Και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: την έλλειψη αλληλεγγύης, την παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας, όπως την χαρακτηρίζει ο Πάπας. Τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στις κοινωνίες.

«Οι κοινωνίες μας χαρακτηρίζονται από έναν αυξανόμενο ατομικισμό και διαίρεση που καταλήγει να στερεί από τους πιο αδύναμους μία αξιοπρεπή ζωή και προκαλεί επαναστάσεις κατά των θεσμών. Όταν λείπει η αλληλεγγύη επηρεάζονται όλοι» δήλωσε.

«Υπάρχει φαγητό για όλους, αλλά δεν μπορούν όλοι να φάνε, ενώ η σπατάλη και η χρήση των τροφίμων για άλλους σκοπούς βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας» τόνισε ο Πάπας, καλώντας σε νέους κανόνες για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη αντίφαση της σύγχρονης εποχής.

Ένα νέο όραμα του κόσμου με νέους, επαναστατικούς κανόνες ζητά ο ποντίφικας από τη διεθνή κοινότητα.

Ένα «διεθνές σύστημα ισότητας» είναι ο τελικός στόχος, λέει και τονίζει ότι η Εκκλησία σκοπεύει να «συμβάλλει στην αναγνώριση και υιοθέτηση των κριτηρίων» για την ανάπτυξη και υλοποίησή του. Κριτήρια, τα οποία στο επίπεδο ηθικής, βασίζονται στους πυλώνες της αλήθειας, ελευθερίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Την ίδια στιγμή, στο νομικό πεδίο, τα ίδια αυτά κριτήρια «περιλαμβάνουν τη σχέση μεταξύ του δικαιώματος στην τροφή και του δικαιώματος στη ζωή και μία αξιοπρεπή ύπαρξη, το δικαίωμα στην προστασία από το νόμο, που δεν είναι πάντα κοντά στην πραγματικότητα όσων υποφέρουν από την πείνα».

«Και το ηθικό χρέος να μοιραστεί ο παγκόσμιος οικονομικός πλούτος» σημειώνει ο ποντίφικας.