Συγκεντρώθηκε την Τρίτη ο απαραίτητος αριθμός των 76 ευρωβουλευτών που υπέβαλαν πρόταση μομφής στο πρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την πρόταση μομφής προέρχονται από ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρόταση μομφής η οποία θα συζητηθεί στην προσεχή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

«Ελαβα σήμερα την πρόταση μομφής που υποβλήθηκε από το ένα δέκατο των μελών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σουλτς.

Για να περάσει η πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό θα σημάνει την παραίτηση ολόκληρης της Κομισιόν.

Συνολικά 76 ευρωβουλευτές από την πολιτική ομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας» του Νάιτζελ Φάρατζ, που λίγες ημέρες πριν βρισκόταν στο όριο της διάλυσης και που περιλαμβάνει βουλευτές του Μπέπε Γκρίλο, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μαζί με μη εγγεγραμένους ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν το 10% των μελών του Σώματος που απαιτούνται για την πρόταση μομφής.

Το σκάνδαλο Luxleaks, που αφορά στις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εταιρειών που έχουν ως έδρα το Λουξεμβούργο, κλονίζει τον πρόεδρο της Κομισιόν και τέως πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου.

Την περασμένη Τετάρτη, μία εβδομάδα μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ότι το Λουξεμβούργο διευκολύνει και συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή εταιρειών, και τα αιτήματα για παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να πάρει την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονταν το φορολογικό σύστημα της χώρας του για να γλιτώνουν μεγάλα ποσά σε φόρους.

«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο» είπε εμφανιζόμενος απροειδοποίητα στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

«Δεν υπάρχει τίποτε στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη» υποστήριξε, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου».

Δήλωσε, πάντως, πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από την Κομισιόν, καθώς η έρευνα που διεξάγεται για το θέμα είναι ανεξάρτητη από αυτόν.

Βάσει των αποκαλύψεων, το Λουξεμβούργο αποτέλεσε φορολογικό παράδεισο για 340 πολυεθνικές που γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, τα οποία θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.