Σε πέντε ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση Παλαιστινίων εναντίον συναγωγής στη δυτική Ιερουσαλήμ.

Το πέμπτο θύμα της επίθεσης είναι ένας 30χρονος δρούζος αστυνομικός, ο Ζιντάν Σαγιέφ, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης και κατέληξε στα τραύματά του, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Δύο ένοπλοι, που κρατούσαν μαχαίρια και τσεκούρια, έσπειραν τον θάνατο σε εβραϊκή συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας.

Από την επίθεση, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, ένας Βρετανός και τρεις αμερικανοί πολίτες, όλοι εκ των οποίων έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα, και έξι τραυματίστηκαν, ένα από τα οποία σοβαρά (ο αστυνομικός που υπέκυψε αργότερα).

Τα ονόματα και στοιχεία των νεκρών έδωσε στο δίκτυο BBC η δημοτική αρχή της πόλης.

Τα άλλα τέσσερα θύματα, εβραίοι πιστοί, είχαν και δεύτερη υπηκοότητα πλην εκείνης του Ισραήλ, οι τρεις αμερικανική και ο ένας βρετανική.

Πρόκειται για τους:

Μόσε Τουέρσκι, 59 ετών, Ισραηλινοαμερικανό

Άριε Κουπίνσκι, 43 ετών, Ισραηλινοαμερικανό

Καλμάν Λεβί, 55 ετών, Ισραηλινοαμερικανό

Άβραχαμ Γκόλντμπεργκ, 68 ετών, Ισραηλινοβρετανό.

Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ

Η πόλη της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς το άγριο περιστατικό απειλεί να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Η αστυνομία μιλά για τρομοκρατική επίθεση και αναφέρει πως οι δύο δράστες ήταν Παλαιστίνιοι από την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας Λούμπα Σάμρι, οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση έγινε στη συναγωγή του Κεχιλάτ Μπνέι Τορά στην συνοικία της δυτικής Ιερουσαλήμ Χαρ Νοφ. Η αστυνομία ανέφερε πως δεν γνωρίζει ακόμη εάν οι δύο δράστες είχαν σχέση με κάποια ομάδα -η Χαμάς αντέδρασε επικροτώντας μεν την επίθεση, αλλά χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Το Λαϊκό Μέτωπο ανέλαβε την ευθύνη

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) -που ίδρυσε το 1968 ο Ζορζ Χαμπάς – ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη συναγωγή της Δυτικής Ιερουσαλήμ.

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Άλι Μούσταφα, κάλεσε τους ένοπλους Παλαιστινίους με ανακοίνωσή της να «ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της (ισραηλινής) κατοχής».

Στο «κόκκινο» η πόλη από τις επιθέσεις

Η κατάσταση στην πόλη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο κόκκινο: «Μικρής κλίμακας» τυφλές επιθέσεις με στόχο Ισραηλινούς, όπως με αυτοκίνητα που πέφτουν σε στάσεις λεωφορείων ή μαχαιρώματα, έχουν καλλιεργήσει ανησυχίες για νέο είδος κινδύνου στους δρόμους του Ισραήλ.

Η ένταση στους δρόμους ιδιαίτερα της ανατολικής Ιερουσαλήμ αναζωπυρώνεται σποραδικά τις τελευταίες ημέρες: Μόλις τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν ξανά με την αστυνομία με αφορμή το θάνατο ενός 32χρονου οδηγού λεωφορείου, τον οποίο η αστυνομία αποδίδει σε αυτοκτονία αλλά η οικογένειά του το αμφισβητεί.