Εν μέσω ανησυχίας για αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών, ένας νεαρός Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ιατρικές παλαιστινιακές πηγές, ο άνδρας έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στην περιοχή Αλ-Αρούμπ, ανάμεσα στη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα.

Το θύμα – ο 21χρονος Μοχάμεντ Αμάντ Τζαουάμπρα- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Σε ένα άλλο περιστατικό την Τρίτη, Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στους λόφους της Χεβρώνας.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, περίπου 150 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Χούρσα και πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά στρατιωτών. Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να διαλύσει τη διαδήλωση με δακρυγόνα, αλλά στη συνέχεια οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή.

Παράλληλα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους που πέταγαν πέτρες.

Οι νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι τιμούν τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Το Ισραήλ αντιδρά στην κλιμάκωση της βίας με αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκεται η αστυνομία μετά τις επιθέσεις με μαχαίρια και αυτοκίνητα.

Χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και εθελοντές έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ξεκίνησε επιχείρηση για τη σύλληψη όσων Παλαιστίνιων βρίσκονται παράνομα στο Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, μία 25χρονη Ισραηλινή στη Δυτική Όχθη εξέπνευσε αφού την μαχαίρωσε, όπως και άλλους δύο, άνδρας που νωρίτερα είχε προσπαθήσει να πέσει με το αυτοκίνητό του στην στάση λεωφορείου στην οποία περίμεναν.

Μερικές ώρες πιο πριν, Παλαιστίνιος είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε ισραηλινό στρατιώτη σε σταθμό τρένου στο Τελ Αβίβ. Ο στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που του επιτέθηκε βρισκόταν παράνομα στο Ισραήλ.

Ο Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ για «θρησκευτικό πόλεμο»

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγόρησε την Τρίτη το Ισραήλ ότι πυροδοτεί έναν «θρησκευτικό πόλεμο», επιτρέποντας σε εβραίους προσκυνητές να επισκεφθούν το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας σε εκδήλωση στη μνήμη του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτήρισε «προκλητικές» τις επισκέψεις εβραίων στον ιερό τόπο που οι Ισραηλινοί αποκαλούν Όρος του Ναού και οι Παλαιστίνιοι Χαράμ αλ-Σαρίφ και τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα τον υπερασπιστούν.

Οι εβραίοι μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο, αλλά δεν μπορούν να προσεύχονται εκεί. Η αύξηση των επισκέψεων έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην παλαιστινιακή πλευρά ότι το Ισραήλ σκοπεύει να καταλάβει τον έλεγχο του ιερού τόπου.