Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι εμποδίζει την έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines που συνετρίβη τον Ιούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο 298 ανθρώπων.

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται από τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών που πολεμούν κατά του ουκρανικού στρατού.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ στο περιθώριο της συνόδου APEC στην Κίνα. Ο Ραζάκ ζήτησε οι ερευνητές να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο σημείο, όμως ο ρώσος πρόεδρος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι αντάρτες είναι αυτοί που εμποδίζουν την έρευνα.

«Ο ισχυρισμός ότι το σημείο της συντριβής ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές είναι εντελώς αβάσιμος», είπε.

«Δεν είναι αυτοί, αλλά η αντίπαλη πλευρά που συνεχώς βομβαρδίζει την περιοχή και δεν επιτρέπει να διεξαχθούν εκεί εργασίες», πρόσθεσε ο Πούτιν, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας πλήρους και αμερόληπτης έρευνας για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Παρόλα αυτά «χαιρέτισε το γεγονός ότι Μαλαισιανοί ειδικοί έλαβαν τελικά άδεια να συμμετάσχουν στην έρευνα». «Είμαι σίγουρος ότι οι εμπειρογνώμονές σας θα συνεισφέρουν σημαντικά» στην έρευνα αυτή, σχολίασε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε εξάλλου «τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και στον φίλο λαό της Μαλαισίας».

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που πετούσε πάνω από μια περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Η Δύση και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει τους αυτονομιστές ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο με έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο, μια κατηγορία την οποία η Ρωσία αρνείται.