Δεν θα είναι το πιο ακριβό σκάφος στον κόσμο – αυτός ο τίτλος ανήκει σταθερά στο περίφημο Eclipse του ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς. Θα είναι όμως το πιο εντυπωσιακό απ’ όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, σε επίπεδο φουτουριστικού σχεδιασμού.

Το γιοτ «Star» – που σχεδίασε ο Ιγκορ Λομπανόφ, ρωσος ντιζάινερ σκαφών που εργάζεται στην Ιταλία – πήρε το όνομα του από την πρόβλεψη ότι όταναυτό θα πλέει στη θάλασσα, θα φαίνεται στο νερό η απεικόνιση ενός αστεριού.

Το γιότ έχει μήκος 132 μέτρα και ύψος 61,15 μέτρα, έχει οκτώ καταστρώματα, διαθέτει ελικοδρόμιο, τέσσερα ασανσέρ και μπορεί να φιλοξενήσει 200 επιβάτες – και οι 36 εξ’ αυτών να διανυκτερεύσουν σε αυτό.

Το πιο εντυπωσιακό όμως με αυτό το γιοτ είναι ότι ένα κομμάτι του πατώματος, στο μεγάλο σαλόνι του, είναι φτιαγμένο από γυαλί… για να πατάς «πάνω» στον βυθό και να βλέπεις ανά πάσα στιγμή τον βυθό.

Το γιοτ αποτελεί τον «καρπό» της δημιουργικής σύμπραξης ανάμεσα στον Λομπανόφ και τον ρώσο διαφημιστή Αλεξ Μαλιμπάεφ της εταιρείας FIRMA.

Το «Αστέρι» πήρε την τελική του μορφή του σε μια συζήτηση ανάμεσα στους δυο άντρες, με τον Μαλιμπάεφ να σχεδιάζει το γιότ πάνω σε μια… χαρτοπετσέτα!

«Η ιδέα του ήταν απίθανη. Μόλις είδα το σχέδιο στη χαρτοπετσέτα είπα αμέσως «ναι, πάμε να το κάνουμε»», δήλωσε ο Λομπανόφ, προσθέτοντας πως ήθελαν να κατασκευάσουν ένα γιοτ που να απομακρύνεται από τα μέχρι τώρα στερεότυπα για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα πολυτελές ιδιωτικό πλοίο.

«Ενα γιότ πρέπει να είναι ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης και το «Αστέρι» αποτελεί ένα απτό και τρανό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να ερμηνεύουμε στον 21ο αιώνα την Τέχνη και την Επιστήμη. Είμαστε προνομιούχοι να ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει ακόμη πιο τολμηρά, σε επίπεδο σχεδιασμού, έργα για πελάτες που είναι και οι ίδιοι περιπετειώδεις και καινοτόμοι στη σκέψη», καταλήγει με νόημα ο Τζέιμς Ρόι, διευθυντής σχεδιασμού σκαφών της αρχιτεκτονικής εταιρείας BMT Nigel Gee που ειδικεύεται στη κατασκευή γιότ.

Ο Ιγκορ Λομπανόφ δήλωσε πως το γιοτ θα κοστίσει περί τα 320 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ λιγότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που κόστισε στον Αμπράμοβιτς το Eclipse.