Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής της ζωή σε 4.951 ανθρώπους από τους 13.567 που προσβλήθηκαν από τον ιό σε οκτώ χώρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναθεωρώντας ελαφρώς προς τα κάτω τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα έως και την Παρασκευή.

Η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται στη διαπίστωση ότι ορισμένοι από τους ασθενείς που είχαν καταγραφεί στη Γουινέα δεν έπασχαν τελικώς από τον Έμπολα, όπως διαπιστώθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μολονότι πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 136, σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 31.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επίσης ότι και οι 83 άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με μια Ισπανίδα νοσηλεύτρια η οποία ασθένησε από τον Έμπολα δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα μέχρι στιγμής.

Παρ’ όλο όμως που έχουν ήδη περάσει 21 ημέρες – το διάστημα επώασης του ιού – από την ημέρα που καταγράφηκε το τελευταίο κρούσμα στην Ισπανία, θα πρέπει να περάσουν άλλες τόσες μέχρι να κριθεί ότι δεν υπάρχει πλέον επιδημία στη χώρα.

Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν σημειωθεί στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Σποραδικά κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και το Μαλί.

Το 2χρονο κοριτσάκι που πέθανε από τον Έμπολα στο Μαλί ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με έως και 141 ανθρώπους στη χώρα αυτή, εκ των οποίων οι 57 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.