Τουλάχιστον 220 μέλη μιας φυλής εκτέλεσαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η φυλή ήταν αντίθετη στην κατάληψη εδαφών από τους τζχαντιστές δυτικά της Βαγδάτης.

Δύο μαζικοί τάφοι βρέθηκαν την Πέμπτη, οι οποίοι περιείχαν περίπου 300 σορούς μελών της σουνιτικής φυλής Αλμπού Νιμρ. Τα θύματα -άνδρες μεταξύ 18 και 55 ετών- είχαν δεχθεί σφαίρες από κοντά.

Οι σοροί περισσότερων από 70 μελών της φυλής πετάχτηκαν κοντά στην πόλη Χιτ, στην επαρχία Ανμπαρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα περισσότερα από τα θύματα ανήκαν στην αστυνομία ή σε ένοπλη οργάνωση που τάσσεται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Νωρίς το πρωί βρήκαμε τα πτώματα και μας είπαν ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι από το Σάχβα που πολέμησαν τους αδελφούς σας του Ισλαμικού Κράτους και αυτή είναι η τιμωρία για όποιον πολεμά το Ισλαμικό Κράτος»».

Οι τζιχαντιστές διέταξαν τα μέλη της φυλής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταβούν στην πόλη Χιτ, υποσχόμενοι «ασφαλή διέλευση». Οταν, όμως, έφτασαν εκεί, τους έπιασαν και τους σκότωσαν.

Μαζικός τάφος που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Ραμάντι -επίσης στην επαρχία Ανμπαρ- περιείχε 150 μέλη της ίδιας φυλής.

Αναφερόμενος στην εκτέλεση, ο Τσακ Χέιγκελ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συστηματική εκτέλεση σουνιτών στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί «τη βάρβαρη αλήθεια αυτού που αντιμετωπίζουμε».

Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η κυβέρνηση του Ιράκ μπορεί να συμμαχήσει με τις φυλές των σουνιτών για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.

Ωστόσο, οι σουνίτες ηγέτες των φυλών καταγγέλλουν ότι ο σιίτης πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι απέτυχε να παραδώσει όπλα που θα επέτρεπαν στις φυλές να αντιμετωπίσουν τα εξελιγμένα όπλα που διαθέτει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο σεΐχης Ναΐμ αλ-Γκαούντ, ένας εκ των ηγετών της φυλής Αλμπού Νιμίρ, είπε: «Οι Αμερικανοί είναι όλο λόγια και όχι δράση».