«Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δοκιμάσει να κατεβάσει τα γκλομπ των οργάνων της τάξης» είναι η απάντηση που εισέπραξε ο Ματέο Ρέντσι από την γενική γραμματέα του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο αφότου ζήτησε να πέσουν οι τόνοι μετά τα επεισόδια στη διαδήλωση της Ρώμης.

Τα συνδικάτα κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για την αστυνομική βία κατά διαδηλωτών του χαλυβουργείου του Τρένι που βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις. Ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει ότι θα διεξαχθεί έρευνα και η κυβέρνηση θα δράσει αναλόγως.

Τέσσερις εργάτες του γερμανικών συμφερόντων χαλυβουργείου τραυματίστηκαν στη διαδήλωση της Τετάρτης με τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι οι διαδηλωτές δέχτηκαν απρόκλητη και αναίτια αστυνομική βία και χτυπήθηκαν με γκλομπ στο κεφάλι.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε αφότου το χαλυβουργείο του Τέρνι, συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας ThyssenKrupp, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 537 απολύσεις επί συνόλου 2.600 εργαζομένων.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, η επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου κάλεσε τον ιταλό πρωθυπουργό «αντί να συνεχίσει να παίζει πινγκ πονγκ, να μιλήσει με την γερμανική κυβέρνηση και με την ThyssenKrupp με στόχο να ανακληθούν οι 537 απολύσεις που αποφάσισε η εργοδοσία στο χαλυβουργείο».

Το πρωί της Πέμπτης ο Ματέο Ρέντσι συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργατών του χαλυβουργείου και με τον γραμματέα του συνδικάτου Fiom-Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Ο Λαντίνι, ο οποίος, βάσει τηλεοπτικών λήψεων χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς, ζήτησε «να δοθούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με γκλομπ στους διαδηλωτές, χωρίς καμία απολύτως αιτία».

«Θα εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη και θα δράσουμε αναλόγως» δήλωσε ο Ρέντσι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, αλλάζοντας εν μέρει τις προθέσεις των περασμένων ημερών, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα μεσολαβήσει για να προσπαθήσει να λυθούν οι διαφορές των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις, σε συνεργασία και με την συμμετοχή των συνδικάτων.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια η αστυνομική διεύθυνση της Ρώμης δημοσιοποίησε φωτογραφία στην οποία διακρίνονται τρία μπουκάλια πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών και αστυνομικών. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να καταλάβει αν η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν ή μετά από τον τραυματισμό των τεσσάρων εργατών του χαλυβουργείου του Τέρνι.

Ο υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο (η παραίτηση του οποίου ζητήθηκε από το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία) αναμένεται να παρέμβει στην ιταλική Βουλή με λεπτομερή αναφορά για τα επεισόδια.