Τη «νίκη της δημοκρατίας και ενός προγράμματος ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων» χαιρέτισε η ΕΕ την επομένη της νίκης των φιλοδυτικών δυνάμεων στις κάλπες της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η αποστολή του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με σεβασμό προς τις θεμελιώδεις ελευθερίες και αποτελούν βήμα προς την οικοδόμηση δημοκρατικών προτύπων παρά την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία.

Με καταμετρημένο σχεδόν το ήμισυ των ψήφων, ο συνασπισμός του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση με αμφότερες τις παρατάξεις να συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 21%.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού με τα έτερα φιλοδυτικά κόμματα που περνούν τις πύλες της Βουλής θα αρχίσουν άμεσα και δεν αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από 10 ημέρες.

Στις ανατολικές επαρχίες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν διεξήχθη ψηφοφορία.

«Συγχαρητήρια στον ουκρανικό λαό! Νίκη της δημοκρατίας και ενός προγράμματος ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο μετά την επικράτηση του φιλοδυτικού μπλοκ πολιτικών δυνάμεων στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπογράμμισε πως οι Ουκρανοί υπερψήφισαν μια «αμετάκλητη» προσέγγιση με την Ευρώπη, αλλά και το ειρηνευτικό του σχέδιο για τις ανατολικές περιοχές, όπου οι μάχες μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και ουκρανικών δυνάμεων έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 3.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αλλοι δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε μάχες με τους αυτονομιστές στην περιοχή του Λουχάνσκ, έπειτα από μία εβδομάδα χωρίς νεκρούς στις τάξεις του στρατού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Από ρωσικής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ουκρανικής ψήφου και ελπίζει στη συγκρότηση «εποικοδομητικής» κυβέρνησης.

Η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ενώ οι εκλογικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν πως οι εκλογές αυτές, που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, προσέφεραν πραγματική επιλογή στους ψηφοφόρους και πραγματοποιήθηκαν με τρόπο σύμφωνο προς τις δημοκρατικές προδιαγραφές, με μόνο μερικά «μεμονωμένα επεισόδια».

«Οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν, αν και όχι σε όλο το έδαφος της Ουκρανίας» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Πιστεύω πως θα τις αναγνωρίσουμε, επειδή είναι πολύ σημαντικό για μας να έχει τελικά η Ουκρανία Αρχές που δεν πολεμούν η μία την άλλη, δεν σύρουν την Ουκρανία προς τη Δύση ή προς την Ανατολή, αλλά ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» φέρεται να δήλωσε επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-tasss.

O Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η Ουκρανία θα σχηματίσει μια «εποικοδομητική» κυβέρνηση, η οποία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης της έντασης στη χώρα, καθώς και στις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός συντονιστής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Κεντ Χάρστετ δήλωσε πως «οι εκλογές σηματοδότησαν ένα σημαντικό βήμα στη φιλοδοξία της Ουκρανίας να καθιερώσει τις δημοκρατικές εκλογές ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

«Υπήρξαν πολλά θετικά σημεία στη διαδικασία, όπως μια αμερόληπτη και αποτελεσματική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μια εκλογική διαδικασία με ευρεία συμμετοχή που προσέφερε στους ψηφοφόρους πραγματική επιλογή και γενικός σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών» επισήμανε ο Χάρστετ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ψηφοφορία και η καταμέτρηση ήταν διαφανείς και η προεκλογική εκστρατεία είχε ευρεία συμμετοχή και διεξήχθη φανερά, αν και υπήρξαν περιπτώσεις εκφοβισμού και απειλών εναντίον υποψηφίων και εργαζομένων. Το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης ήταν ποικίλο, επισήμανε, αλλά σημείωσε επίσης μια έλλειψη αυτονόμησης ορισμένων μέσων ενημέρωσης από πολιτικά ή εταιρικά συμφέροντα.

Ένας άλλος παρατηρητής, η Ντόρις Μπάρνετ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, δήλωσε πως υπήρξαν μερικές παρατυπίες, όμως τα εκλογικά τμήματα λειτούργησαν καλά. Υπήρξαν δυσκολίες στη διενέργεια των εκλογών και δεν διεξήχθη ψηφοφορία σε ορισμένες περιοχές, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως πως το γεγονός αυτό δεν τις ακυρώνει.

Ο Χάρστετ διευκρίνισε πως στην αποστολή των παρατηρητών συμμετείχαν περισσότερα από 900 πρόσωπα από 43 χώρες.