Με πέτρες κατά της αστυνομίας, μπίρα στο χέρι και συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι» συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 άτομα στο κέντρο της Κολωνίας για μια διαδήλωση νέου τύπου, εναντίον του σαλαφισμού και του εξτρεμισμού του Ισλαμικού Κράτους στη Γερμανία.

Αυτή η επίδειξη ξενοφοβίας και εξτρεμισμού εις το όνομα της… μάχης κατά του εξτρεμισμού, είχε ως αποτέλεσμα σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλίων νερού και σπρέι πιπεριού.

Η συγκέντρωση, με την υπογραφή της νεοσύστατης οργάνωσης «χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών» (HoGeSa), είχε διοργανωθεί από ποδοσφαιρικούς συλλόγους αλλά το ακροδεξιό άρωμα ήταν ξεκάθαρα αισθητό, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές, αποδεικνύει τους δεσμούς των οργανωμένων οπαδών με ακροδεξιά και εξτρεμιστικά στοιχεία στη Γερμανία.

Μαρτυρά επίσης μια επικίνδυνη κλιμάκωση ενός ως τώρα ακήρυκτου πολέμου ανάμεσα σε φανατικά στοιχεία και από τις δύο πλευρές, τόσο από τους φανατικούς ισλαμιστές που επιβάλλουν ακόμα και τη σαρία στη Γερμανία, όσο και από τους ξενοφοβικούς ακροδεξιούς Γερμανούς.

O απολογισμός από την συγκέντρωση μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας το απόγευμα της Κυριακής ήταν σύμφωνα με την αστυνομία, ο εξής: Εξι συλλήψεις και 15 τραυματίες, όλοι πλην ενός αστυνομικοί. Ωστόσο τα επεισόδια συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των τραυματιών, ιδίως από τις τάξεις των δυνάμεων καταστολής.

Επίκεντρο των επεισοδίων ήταν η πλατεία μπροστά στον σταθμό της Κολωνίας. Οι συγκεντρωμένοι, περίπου 2.500 σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, πέταξαν πέτρες στην αστυνομία και αναποδογύρισαν ένα αστυνομικό όχημα.

Οπως σημειώνουν σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ, ο τόνος στις ομιλίες κατά του ακραίου Ισλάμ ήταν ισοπεδωτικά αντιμεταναστευτικός. Ακούστηκαν επίσης συνήθηματα όπως «έξω οι ξένοι», ενώ την συγκέντρωση πλαισίωσε συγκρότημα γνωστό για την παρουσία του στην ακροδεξιά σκηνή.

Στην απέναντι πλευρά της πλατείας είχε διοργανωθεί αντισυγκέντρωση αριστερών οργανώσεων «εναντίον κάθε εξτρεμισμού».

Η προσέλευση σε εκείνην ήταν αρκετά χαμηλότερη, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περίπου 500 άτομα -παρά τις αντεγκλήσεις ωστόσο, αποφεύχθηκαν συμπλοκές μεταξύ των δύο διαδηλώσεων.