Κούρδοι μαχητές σκότωσαν το Σάββατο τρεις τούρκους στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και στους αντάρτες.

Τρία μέλη της «αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης», όρος που χρησιμοποιεί ο στρατός για να περιγράψει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), πυροβόλησαν τους στρατιώτες οι οποίοι έφεραν πολιτική περιβολή.

Οι στρατιώτες αγόραζαν ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για το φυλάκιο όπου υπηρετούσαν, ανέφεραν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την Παρασκευή στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις αντάρτες του PKK, όταν μαχητές της εκτός νόμου οργάνωσης πυρπόλησαν δύο οχήματα και ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική επαρχία Καρς και πυροβόλησαν στρατιώτες οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Δεκάδες άτομα στην ανατολική Τουρκία έχουν σκοτωθεί αυτό τον μήνα έπειτα από εξεγέρσεις των Κούρδων που κατηγορούν την Αγκυρα ότι αρνείται να βοηθήσει τους κούρδους πεσμεργκά οι οποίοι πολεμούν τους αυτονομιστές του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί σε 200 κούρδους μαχητές να μετακινηθούν από το Ιράκ στη Συρία μέσω Τουρκίας για την ενίσχυση του Κομπάνι.

Τα επεισόδια στην ανατολική Τουρκία απειλούν τώρα τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο αρχηγό του PKK που ζητά αυτονομία για τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Οτσαλάν, του οποίοι οι εκκλήσεις για ηρεμία βοήθησαν να περιοριστούν οι διαδηλώσεις των Κούρδων, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες έχουν περάσει σε νέα φάση και αισιοδοξεί για επιτυχή έκβαση.