Περίπου 200.000 δόσεις πειραματικών εμβολίων κατά του Έμπολα θα είναι έτοιμες να σταλούν στη Δυτική Αφρική έως τα μέσα του 2015, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμα πέντε πειραματικά εμβόλια θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σε εθελοντές από τις αρχές του έτους.

«Πριν από τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 […] θα μπορούσαμε να έχουμε διαθέσιμες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις» δήλωσε από τη Γενεύη η Δρ Μαρί-Πολ Κίνι, βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία.

«Θα μπορούσε να είναι 200.000, λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο» είπε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση ειδικών στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ.

Aναφερόταν σε δύο πειραματικά εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους και προγραμματίζεται τώρα να περάσουν στην επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών, με χιλιάδες εμβολιασμούς εθελοντών, από τις αρχές του 2015.

Το πρώτο εμβόλιο δημιουργήθηκε από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την GlaxoSmithKline, ενώ το δεύτερο αναπτύχθηκε από Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και αδειοδοτήθηκε στην αμερικανική NewLink Genetics.

Από τα πέντε ακόμα πειραματικά εμβόλια που πρόκειται να περάσουν στο πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, το ένα αναπτύχθηκε από την αμερικανική Johnson & Johnson και την δανέζικη Bavarian Nordic.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 200 εκατομμύρια δολάρια και ελπίζει να παραγάγει ένα εκατομμύριο δόσεις εντός του 2015, εφόσον τα αποτελέσματα της Φάσης Ι είναι ενθαρρυντικά.