Θετικός στον ιό Εμπολα είναι ο γιατρός που εμφάνισε συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου και νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα νοσοκομείου της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Την πληροφορία, που μετέδωσαν αρχικά οι New York Times, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο δρ Γρεγκ Σπένσερ έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης και αναμένεται πλέον νέα εξέταση των δειγμάτων του από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να επιβεβαιωθεί το αρχικό αποτέλεσμα.

Ο γιατρός που είναι στέλεχος του Πρεσβυτεριανού νοσοκομείου της Νέας Υόρκης είχε επισκεφτεί στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την Γουινέα μία από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους λέγοντας πως είναι ασφαλείς από τον Eμπολα, μολονότι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο δρ. Κρεγκ Σπένσερ είχε μετακινηθεί στην πόλη με το μετρό και ένα ταξί και είχε επισκεφθεί μια αίθουσα μπόουλινγκ στην περίοδο αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα και μέχρι που εμφάνισε τα συμπτώματα.

Ο Σπένσερ μετρούσε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του προληπτικά και ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό χθες, Πέμπτη, το πρωί, δήλωσαν αξιωματούχοι υπογραμμίζοντας πως ο ιός δεν μεταδίδεται όσο διάστημα ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Δύο φίλοι και η μνηστή του έχουν τεθεί σε καραντίνα, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Μέρι Τράβις Μπάσετ. Η μνηστή του Σπένσερ βρίσκεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση και ο Σπένσερ.

Το διαμέρισμα του Σπένσερ στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλεισθεί, δήλωσε η επίτροπος.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε στην είδηση για το κρούσμα του Έμπολα μετά την ανακοίνωσή της αργά χθες, Πέμπτη. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 9 μονάδων ή 0,45% ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ.

Πρόκειται για το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις ΗΠΑ και το πρώτο στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.