Είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων στην ιστορία της Σουηδίας. Είναι επίσης η πρώτη «φεμινιστική κυβέρνηση» στην ιστορία της Σουηδίας. Ετσι τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Στέφαν Λέβιεν, παρουσιάζοντας στις αρχές Οκτωβρίου τα μέλη της: 12 άνδρες και 12 γυναίκες, ανάμεσά τους έμπειροι πολιτικοί, όπως η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Αντερσον και η υπουργός Εξωτερικών (και πρώην ευρωπαία Επίτροπος) Μάργκοτ Βάλστρομ, αλλά και απροσδόκητα νέα ταλέντα, όπως η νέα υπουργός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η 27χρονη Αϊντα Χάτζιαλιτς, που γεννήθηκε στη Βοσνία και έφτασε με την οικογένειά της ως πρόσφυγας στη Σουηδία σε ηλικία πέντε χρόνων, το 1992.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία από τις πιο αδύναμες κυβερνήσεις στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σουηδίας. Ακόμα και με τη στήριξη των πρώην κομμουνιστών της Αριστεράς, συγκεντρώνουν μόνο 159 έδρες στο Κοινοβούλιο, 16 λιγότερες από την πλειοψηφία. Το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε λοιπόν χθες η νέα υπουργός Οικονομικών, με αυξήσεις φόρων για τους πλουσιότερους και αντίστοιχη αύξηση των δαπανών για το κράτος πρόνοιας, την παιδεία και την απασχόληση, θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα και την κατάρρευσή τους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν κυβερνήσει τη Σουηδία τα περισσότερα από τα τελευταία 80 χρόνια, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου όμως σήμαναν την επιστροφή τους στην εξουσία έπειτα από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, η κεντροδεξιά Συμμαχία του Φρέντρικ Ράινφελντ εφάρμοσε τις δραστικότερες μειώσεις φόρων στον βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο. Παράλληλα όμως ψαλίδισε σημαντικά το κοινωνικό κράτος κάνοντας πολλούς Σουηδούς να σκεφτούν πως το περίφημο σουηδικό μοντέλο έπρεπε να ξαναπάρει μία στροφή προς τα αριστερά.

Το πρόβλημα είναι πως, ταυτόχρονα, ένα 12,9% των ψηφοφόρων ψήφισε την Ακροδεξιά, τους Σουηδούς Δημοκράτες, καθιστώντας τους τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο με 49 έδρες και ρόλο ρυθμιστή.

Αν η σουηδική κυβέρνηση δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των Κεντρώων ή και των Φιλελευθέρων, των δύο μικρότερων εταίρων στη Συμμαχία του Ράινφελντ, τα τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα συμφωνήσουν όπως απειλούν σε μία δική τους πρόταση προϋπολογισμού και οι Σουηδοί Δημοκράτες την ψηφίσουν, τότε η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων μπορεί να γίνει επίσης η πλέον βραχύβια της σύγχρονης σουηδικής Ιστορίας.

Αλλά τα «αν» είναι πολλά. Και οι αναλυτές θεωρούν πως οι πιθανότητες να υπερψηφίσουν οι Σουηδοί Δημοκράτες τη δημοσιονομική πρόταση της Κεντροδεξιάς είναι λιγοστές αφού αναμένεται να είναι, και αυτή, γενναιόδωρη όσον αφορά τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση επέκρινε με δριμύτητα χθες το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, μιλώντας για «αριστερή στροφή» και «φορολογικό σοκ».

Οι στόχοι. Η κυβέρνηση Λέβιεν θέλει να αποκτήσει έως το 2020 η Σουηδία το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, από 7,4% σήμερα έναντι 3,9% της Δανίας και 6,7% της Γερμανίας, και να περιορίσει τον χρόνο που περνούν άνεργοι οι νέοι στις 90 ημέρες.

Θέλει επίσης να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας, να επενδύσει στις υποδομές και το περιβάλλον, αλλά και να προσθέσει 680 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες (74 εκατομμύρια ευρώ) στον αμυντικό προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς. Για τον λόγο αυτό προτείνει μεταξύ άλλων αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους Σουηδούς που κερδίζουν περισσότερες από 600.000 κορόνες (65.000 ευρώ) ετησίως. Η πρώτη της μάχη θα είναι και η δυσκολότερη.