Ο Καναδάς αποτελεί την πατρίδα της συναίνεσης και της ανεκτικότητας στη Βόρεια Αμερική. Είναι μια χώρα που διαθέτει ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα ομοσπονδιακών θεσμών, υπόκειται στο βρετανικό στέμμα αλλά ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητη, ενώ επί σειρά ετών ακολουθεί πολιτικές που εμποδίζουν τις έντονες αντιπαραθέσεις και την πόλωση. Και αν ο Καναδάς είναι η πατρίδα της συναίνεσης και της ανεκτικότητας, τότε η Οτάβα –μια ήσυχη διοικητική πρωτεύουσα –και το Κοινοβούλιο της χώρας που δεσπόζει στον ομώνυμο λόφο αποτελούν τα σύμβολά της.

Η επίθεση όμως που έγινε προχθές στην καρδιά της Οτάβα από έναν ισλαμιστή, δύο ημέρες αφότου ένας άλλος προσήλυτος στο Ισλάμ παρέσυρε δύο καναδούς στρατιώτες προκαλώντας το θάνατο του ενός, διέλυσε με τον πιο βίαιο τρόπο αυτή την εικόνα. Η εξαιρετική επιτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου στον Καναδά πλέον δεν μπορεί να κρύψει τα ελαττώματά του. Ο φόβος του κοινωνικού αποκλεισμού και ο επακόλουθος πολλαπλασιασμός των αποκαλούμενων «μοναχικών λύκων» αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα όλων όσοι αντιτάσσονται στον πυρήνα της πολυπολιτισμικότητας, το δικαίωμα δηλαδή των μεταναστών να διατηρούν την ταυτότητά τους.

Η επίθεση της Τετάρτης, κατά την οποία εκτός από τον δράστη έχασε τη ζωή του και ένας στρατιώτης, θέτει υπό αμφισβήτηση και την αίσθηση ασφάλειας που επικρατεί σε μια χώρα η οποία συνέθεσε τη συλλογική της εικόνα βασιζόμενη σε εντελώς διαφορετικές αξίες από τον μεγάλο, περισσότερο αλαζονικό και πολύ πιο επιθετικό, γείτονά της, τις ΗΠΑ.

«Μας ανησυχεί και μας ξαφνιάζει ότι σε μια ιδιαίτερη χώρα όπως ο Καναδάς συμβαίνουν τέτοια πράγματα» δήλωσε στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» ο επικεφαλής ομάδας Σοσιαλδημοκρατών από τη Βαυαρία, η οποία επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες την Οτάβα. «Ολοι έχουμε την εντύπωση ότι είναι ένας τόπος απομακρυσμένος, μακριά από τα προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου, ειρηνικός και ήρεμος, και τώρα έχουμε αυτή την κατάσταση», εξήγησε ο γερμανός πολιτικός.

Ωστόσο οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις αποκάλυψαν ότι ο Καναδάς δεν είναι ένας τόπος μακριά από τα προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου. «Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας αποτελούν μια ζοφερή υπενθύμιση ότι ο Καναδάς δεν προστατεύεται από συγκεκριμένου τύπου επιθέσεις που έχουμε δει να σημειώνονται σε άλλα μέρη του κόσμου» επιβεβαίωσε χθες ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, ανακοινώνοντας παράλληλα την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας.

Σύμμαχος κατά του ISIS. Σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε μερικές ώρες μετά το προχθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα, ένας από τους πιο γνωστούς και διακεκριμένους καναδούς δημοσιογράφους, ο Αντριου Κοέν, υποστηρίζει πως οι επιθέσεις των καναδών τζιχαντιστών είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει ο Καναδάς όχι την αθωότητά του αλλά την άγνοια και την αυταρέσκειά του.

Στα 147 χρόνια δημοκρατίας που μετρά ο Καναδάς, στη χώρα δεν σημειώθηκε ποτέ επανάσταση ούτε εμφύλιος πόλεμος και ποτέ κανένας ξένος εισβολέας δεν εισήλθε στην επικράτειά της. Ο Καναδάς δεν διεξήγαγε ποτέ κατακτητικούς πολέμους, δεν είχε ποτέ αποικίες και δεν συμμετείχε ποτέ μονομερώς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Καναδάς όμως ήταν παρών στα μέτωπα του Αφγανιστάν και εκτός από μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι και ένας από τους ιστορικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Στις αρχές του μήνα, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της χώρας στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους και τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να αρχίσουν σύντομα να βάλλουν κατά θέσεων των τζιχαντιστών.

«Είναι ενοχλητικό, ανησυχητικό και στενόχωρο ότι τα γεγονότα αυτά συνέβησαν εδώ. Ηταν όμως αφελές να πιστεύουμε ότι μια χώρα 35 εκατ. κατοίκων έτοιμη να πάει στο Ιράκ δεν θα αντιμετώπιζε μια μέρα αυτού του τύπου τη βία» σημειώνει ο Κοέν. «Τώρα όμως την αντιμετωπίσαμε και η μακρά γλυκιά περίοδος της άγνοιας τελείωσε».