Η μητέρα του Καναδού που κατηγορείται ότι σκότωσε την Τετάρτη έναν στρατιώτη στο Μνημείο Πεσόντων στην Οτάβα και στη συνέχεια μπήκε στο Κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά του φρούραρχου, δήλωσε την Πέμπτη ότι «θρηνεί για τα θύματα της επίθεσης και όχι για τον γιο της».

Σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφο του Associated Press, η Σούζαν Μπιμπό, μητέρα του Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό, είπε ότι δεν ξέρει τι να πει στα θύματα της επίθεσης.

«Μπορείς ποτέ να εξηγήσεις κάτι σαν αυτό;» αναρωτήθηκε. «Λυπούμαστε» πρόσθεσε.

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης.

Η αστυνομία του Καναδά επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι στο περιστατικό εμπλεκόταν μόνο ένας ένοπλος. Ο 32χρονος Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό ήταν καναδός πολίτης που ασπάστηκε το Ισλάμ.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου επέστρεψαν στα έδρανα, μία ημέρα μετά την επίθεση στους διαδρόμους του κτιρίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους βουλευτές να χειροκροτούν τον φρούραρχο της Βουλής, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό άνδρα. Κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον στρατιώτη που έχασε τη ζωή του από τα πυρά του καναδού τζιχαντιστή.

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ να αγκαλιάσει τους δύο αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός έσφιξε επί μακρόν το χέρι του προέδρου του Σώματος και κατόπιν αγκάλιασε τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον φιλελεύθερο Τζάστιν Τριντό και τον Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD.

Ο τελευταίος χαρακτήρισε «ήρωα» τον Κέβιν Βίκερς και χαιρέτισε το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «όλοι μας γίναμε μάρτυρες ηρωικών πράξεων» την Τετάρτη.

Ο Χάρπερ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επισπεύσει το σχέδιό της που αφορά την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών όσον αφορά στην παρακολούθηση και την κράτηση υπόπτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας «χρειάζεται να ενισχυθούν πολύ και σας διαβεβαιώ, κύριε πρόεδρε (του κοινοβουλίου), ότι θα επισπευσθούν τα μέτρα που είναι ήδη υπό εξέταση», είπε ο Χάρπερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή ο πρωθυπουργός, όλα τα μέλη της κυβέρνησής του και σύσσωμοι οι βουλευτές τίμησαν τον Κέβιν Βίκερς, τον αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου που την Τετάρτη σκότωσε τον ένοπλο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό.

Ο φρούραρχος, που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους.

Ο πρόεδρος της Βουλής Αντριου Σιρ είπε κατόπιν μια προσευχή και όλοι οι βουλευτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στρατιώτη που σκοτώθηκε από τον Μπιμπό.

Ο Χάρπερ, στη σύντομη ομιλία του, υπενθύμισε ότι ο Καναδάς είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας. «Ο Καναδάς δεν θα υποκύψει ποτέ στον τρόμο (…). Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η τρομοκρατία είναι ανάμεσά μας εδώ και κάποιο διάστημα και, μερικές φορές, επικίνδυνα κοντά μας», τόνισε.

Ενας άνδρας συνελήφθη στο Μνημείο των Πεσόντων

Εν τω μεταξύ, η καναδική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα κοντά στο Μνημείο των Πεσόντων όπου την Τετάρτη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο στρατιώτης, την ώρα που ο Καναδά Στίβεν Χάρπερ και η σύζυγός του προσέρχονταν για να τιμήσουν το θύμα της επίθεσης.

Ο Χάρπερ και η σύζυγός του κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο όταν αστυνομικοί, φωνάζοντας και έχοντας προτεταμένα τα όπλα τους, περικύκλωσαν έναν άνδρα και τον διέταξαν να πέσει στο έδαφος.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Οτάβα ο άνδρας αυτός «παραβίασε τη σκηνή του εγκλήματος». Δεν έχει διευκρινιστεί ποια ήταν τα κίνητρά του. «Πέρασε μέσα από την ταινία (σ.σ. που τοποθετεί η αστυνομία για να αποκλείσει έναν χώρο). Του είπαμε να μην το κάνει. Δεν μας άκουσε» είπε ένας αξιωματικός.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ήταν περικυκλωμένο από πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πολλοί αστυνομικοί κρατούσαν αυτόματα τουφέκια αντί για τα συνηθισμένα όπλα τους.