Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διέλευση 200 ιρακινών κούρδων πεσμεργκά μέσω Τουρκίας στη συριακή μεθοριακή πόλη Κομπάνι για να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις αφού βουλευτές του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκριναν την αποστολή των μαχητών, σηματοδοτώντας την πρώτη στρατιωτική εμπλοκή της ημιαυτόνομης περιφέρειας στον πόλεμο της Συρίας.

«Πληροφορήθηκα ότι τελικά κατέληξαν σε συμφωνία για έναν αριθμό 200 (μαχητών)» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σύρους ακτιβιστές οι οποίοι εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι βομβαρδισμοί της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν κοστίσει τη ζωή σε 553 ανθρώπους από την έναρξή τους τον Σεπτέμβριο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι από τα πλήγματα της συμμαχίας έχουν χάσει τη ζωή τους 464 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, 57 μαχητές άλλων οργανώσεων, καθώς και 32 άμαχοι.