Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί και άλλων τριών ατόμων στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.

Ο οδηγός του εκχιονιστικού, Βλαντιμίρ Μαρτινένκο, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση, στο πλαίσιο της έρευνας δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι έχασε τον προσανατολισμό του λίγο πριν τη σύγκρουση με το ιδιωτικό αεροσκάφος. «Δεν ήξερα ότι μπήκα στον αεροδιάδρομο» είπε.

«Όταν έχασα τον προσανατολισμό μου, δεν είχα προσέξει ότι είχα μπει στο διάδρομο. Το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να απογειωθεί, κι εγώ δεν το είδα, ούτε το άκουσα, γιατί το μηχάνημα ήταν σε λειτουργία. Δεν ειδα ούτε τα φώτα, δεν είδα τίποτα και μετά έγινε η συντριβή» είπε.

Παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε χιονίσει στη Μόσχα, εκτιμάται ότι δεν είχε σχηματιστεί παχύ στρώμα χιονιού την ώρα που συνέβη το τραγικό δυστύχημα.

Οι ρώσοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο οδηγός του εκχιονιστικού βρισκόταν σε κατάσταση μέθης τη στιγμή του δυστυχήματος, κατηγορία που διαψεύσθηκε από την οικογένειά του.

Ο δικηγόρος του, Αλεξάντρ Καραμπάνοφ, δήλωσε πως ο πελάτης του πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος. «Δεν πίνει ποτέ, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την οικογένειά του, όπως και από τους γιατρούς» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν εντελώς νηφάλιος. Βρίσκεται σε σοκ. Θεωρεί τον εαυτό του αθώο, καθώς ακολούθησε όλες τις οδηγίες που του δόθηκαν» πρόσθεσε.

Υπό κράτηση τέσσερις εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Μόσχας τέθηκαν υπό κράτηση από τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total Κριστόφ ντε Μαρζερί, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική ερευνητική επιτροπή.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας καθαρισμού των διαδρόμων τροχοδρόμησης του αεροδρομίου, ο υπεύθυνος για τον έλεγχο των πτήσεων, ο εκπαιδευόμενος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που ήλεγχε την απογείωση του αεροσκάφους και ο προϊστάμενός του, ο οποίος επέβλεπε, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, διευκρινίζει το αεροδρόμιο σε ανακοίνωσή του.

Το αεροσκάφος του προέδρου του γαλλικού ομίλου συγκρούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας πριν συντριβεί, προκαλώντας τον θάνατο και των τεσσάρων επιβαινόντων, του Κριστόφ ντε Μαρζερί, των δυο πιλότων και της αεροσυνοδού της πτήσης.