Ανευ προηγουμένου σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες στο κέντρο της Οτάβα, της πρωτεύουσας του Καναδά, δύο ημέρες μετά την πρώτη ισλαμική επίθεση στην ιστορία της χώρας και μία ημέρα αφότου οι Αρχές ανέβασαν το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από «χαμηλό» σε «μεσαίο». Ενοπλος σκότωσε έναν στρατιώτη μπροστά στο Μνημείο Πεσόντων και έπειτα κατάφερε να εισβάλει στον χώρο του Κοινοβουλίου, την ώρα που βρισκόταν στο κτίριο σχεδόν όλη η πολιτική τάξη της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ενας ένοπλος έπεσε νεκρός. Το συμβάν όμως δεν έληξε εκεί, με την αστυνομία να δηλώνει πεπεισμένη πως στην επίθεση συμμετείχαν «δύο ή τρεις ένοπλοι» και να καλεί τους κατοίκους του Κέντρου, που είχε πια αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, να μείνουν στα σπίτια και μακριά από τα παράθυρά τους.

Αρχές Οκτωβρίου, το καναδικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συμμετοχής του Καναδά στη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση αποκάλυψε πως παρακολουθεί 80 άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από πολεμικές ζώνες, ιδιαίτερα από το Ιράκ και τη Συρία. Τη Δευτέρα, ένας 25χρονος προσήλυτος στο Ισλάμ που είχε συλληφθεί τον Ιούλιο ενώ ετοιμαζόταν να φύγει για την Τουρκία, ο Μαρτέν Ρουλό-Κουτίρ, παρέσυρε εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του δύο στρατιώτες στο Σεν-Ζαν-σιρ-Ρισελιέ του Κεμπέκ, σκοτώνοντας τον έναν, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά. Οι Αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική και την επομένη αύξησαν το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε «μεσαίο», για πρώτη φορά μετά το 2010.

Βροχή από σφαίρες. Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν χθες λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Αυτόπτης μάρτυρας είδε έναν άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και είχε ένα μαντίλι πάνω από τη μύτη και το στόμα του να πυροβολεί με τουφέκι έναν φρουρό μπροστά στο Μνημείο Πεσόντων. «Ο φρουρός έπεσε στο έδαφος και ο δράστης κάπως σαν να ύψωσε θριαμβευτικά τα χέρια του κρατώντας το τουφέκι». Στη συνέχεια, ο ένοπλος κατέλαβε διά της βίας υπηρεσιακό όχημα και κατευθύνθηκε προς τον Λόφο του Κοινοβουλίου, εισβάλλοντας στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου, όπου εδρεύουν βουλευτές και γερουσιαστές. Κάποιες πληροφορίες μιλούσαν για 20 πυροβολισμούς, άλλες για 30, ακόμα και για 50, χωρίς να είναι σαφές πόσοι ρίχτηκαν από τον δράστη και πόσοι από τους αστυνομικούς που τον κυνηγούσαν φωνάζοντας στον κόσμο να καλυφθεί.

Στο Κοινοβούλιο συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο καναδός πρωθυπουργός Τζεφ Χάρπερ απευθυνόταν στους βουλευτές του κόμματός του. Πληροφορίες θέλουν τον ένοπλο να πέρασε μπροστά από την πόρτα της αίθουσας. Σύντομα όμως ανακοινώθηκε ότι ο Χάρπερ είχε απομακρυνθεί και ήταν ασφαλής όπως και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Κάποιοι από όσους βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης στο Κοινοβούλιο εγκατέλειψαν το κτίριο από τις σκαλωσιές που έχουν στηθεί για εργασίες, άλλοι κλειδώθηκαν ή ταμπουρώθηκαν μέσα στις αίθουσες και στα γραφεία όπου βρίσκονταν. Ο ένοπλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του επικεφαλής της ασφάλειας, ενός από τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν. Αργά χθες, εν τούτοις, η αστυνομία μιλούσε για συνεχιζόμενη επιχείρηση και καλούσε τους πολίτες να επαγρυπνούν.