Τη διαβεβαίωση ότι εάν λάβει την ψήφο της Ευρωβουλής θα παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα, έδωσε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η τελική έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το μεσημέρι της Τετάρτης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο ο Γιούνκερ δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και τις επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε πως το επίπεδο των επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 20% από το 2007 και ότι επείγει να γεφυρωθεί το χάσμα. Όπως ανάφερε η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει να συμβεί αυτό.

«Όπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορώ τώρα να σας πω όλες τις λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο. Αν μας δώσετε την υποστήριξή σας σήμερα, θα παρουσιάσουμε το πακέτο πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν είναι υπόσχεση, είναι μια διαβεβαίωση», είπε ο Γιούνκερ.