Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας παραδέχθηκε την Τρίτη ότι η συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Τούσκ στη Μόσχα, κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε στον πολωνό πρωθυπουργό τον διαμερισμό της Ουκρανίας, δεν υπήρξε ποτέ, παρά τα όσα είχε υποστηρίξει δυο ημέρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στην αμερικανική ιστοσελίδα Politico.

«Η μνήμη μου με πρόδωσε. Αφού το έλεγξα διαπίστωσα ότι ποτέ δεν υπήρξε διμερής συνάντηση (πρόσωπο με πρόσωπο) ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τούσκ και τον πρόεδρο Πούτιν» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι την Τρίτη το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, στην πραγματικότητα, αναφερόταν σε σχόλια του ρώσου προέδρου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και όχι στη Μόσχα κατά το ίδιο έτος, όπως αρχικά είχε δηλώσει.

Ο Σικόρσκι εμφανίστηκε να ανακρούει πρύμναν από τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι ο Πούτιν προσέφερε «στο πιάτο» τμήματα της Ουκρανίας στην Πολωνία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μόνο ένα αρρωστημένο αστείο παρά ένα μοχθηρό γεγονός, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τα γεγονότα.

Ζήτησαν την παραίτησή του

Ο Σικόρσκι, πριν αναγκαστεί να ανασκευάσει, είχε δεχτεί έντονα πυρά για το γεγονός ότι δεν είχε προβεί σε αυτήν την «εκρηκτική αποκάλυψη» νωρίτερα, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του Κοινοβουλίου.

Η συνέντευξη του Σικόρσκι στην ιστοσελίδα Politico θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Πολωνίας την Τετάρτη, ανέφερε η εκπρόσωπος της προεδρίας.

Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος και ο πρώην πρωθυπουργός Τούσκ δεν δημοσιοποίησαν νωρίτερα τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Πούτιν, δήλωσε ότι οι εξωπραγματικές παρατηρήσεις του ρώσου προέδρου αποδείχτηκαν σημαντικές μόνο αργότερα, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, και μετά τον πόλεμο στην Γεωργία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες της συζήτησης ήταν «ανοιχτές σε κάθε ερμηνεία», η οποία σχηματοποιείται υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία.

Το βράδυ της Τρίτης, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς εξέφρασε την οργή της, δηλώνοντας «έκπληκτη» για το ό,τι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κρατούσε για τον εαυτό του και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τις επισημάνσεις του Πούτιν.