Το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total Κριστόφ ντε Μαρζερί στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, οφείλεται σε «εγκληματική αμέλεια» της διεύθυνσης του αεροδρομίου, υποστήριξε η ρωσική ερευνητική επιτροπή.

«Δεν πρόκειται για μια τραγική συνδρομή περιστάσεων, αλλά για εγκληματική αμέλεια των λειτουργών» οι οποίοι απέτυχαν να συντονίσουν όπως έπρεπε τη δουλειά των υπαλλήλων τους, αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ορισμένα μέλη της διεύθυνσης του Βνούκοβο, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έρευνα, «θα απαλλαγούν προσωρινώς των καθηκόντων τους», διευκρίνισε η ερευνητική επιτροπή.

Στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας, το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής της Total συγκρούσθηκε κατά την απογείωση με ένα εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί και τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, ο οδηγός του εκχιονιστικού – ο Βλαντίμιρ Μαρτινένκο ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες στο πλαίσιο της έρευνας – βρισκόταν «σε κατάσταση μέθης» τη στιγμή του δυστυχήματος, κατηγορία που διαψεύσθηκε από τον δικηγόρο του.

Ο τελευταίος δήλωσε πως ο πελάτης του πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος.

«Δεν πίνει ποτέ, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την οικογένειά του, όπως και από τους γιατρούς», δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξάντρ Καραμπάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν εντελώς νηφάλιος. Βρίσκεται σε σοκ. Θεωρεί τον εαυτό του αθώο, καθώς ακολούθησε όλες τις οδηγίες που του δόθηκαν», πρόσθεσε.

Μεταξύ των ενδεχόμενων σεναρίων που εξετάζονται από τους ερευνητές περιλαμβάνονται «ένα λάθος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας», «οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες» και ένα «σφάλμα στη διακυβέρνηση του αεροπλάνου».

Ετσι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Βνούκοβο θα «εξετασθούν για κατανάλωση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Εστω κι αν υπάρχουν ήδη πρώτοι ύποπτοι, είναι φανερό πως πίσω από την αμέλεια αυτών που ευθύνονται άμεσα, υπάρχουν πιο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του αεροδρομίου», υπογραμμίζει η επιτροπή, προσθέτοντας πως δεν αποκλείει και άλλες συλλήψεις.

Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου έχουν ήδη ανακαλυφθεί και παραδοθεί στους κατάλληλους εμπειρογνώμονες για να αποκωδικοποιηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι ερευνητές θα εξετάσουν επιμελώς όλα αυτά για να δώσουν μια οριστική απάντηση για τους λόγους της καταστροφής και να καταδειχθούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας», προστίθεται.