Την ανάπτυξη αεροσκαφών τακτικής αναγνώρισης και οπλισμένων τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας «λίαν συντόμως» με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενέκρινε η κυβέρνηση της Βρετανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε, την Τρίτη, την ανάπτυξη αυτή αφού η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι θα επιτρέψει σε ιρακινούς κούρδους μαχητές να περάσουν τα σύνορα για να πάνε να ενισχύσουν τους σύρους κούρδους, που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι, πολύ κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Ο Μάικλ Φάλον, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, δήλωσε ότι τόσο τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper, όσο και αεροσκάφη επιτήρησης Rivet Joint (σ.σ. Boeing RC-135) θα πετούν πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο των «προσπαθειών να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια από την τρομοκρατική απειλή η οποία πηγάζει από εκεί».

Αλλά σε μια γραπτή τοποθέτησή του που απηύθυνε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο βρετανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για επιδρομές με χρήση των οπλικών τους συστημάτων, εξηγώντας ότι για αυτό θα απαιτηθεί «περαιτέρω εξουσιοδότηση» – μέσω μιας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Ο Φάλον είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Βασιλική Αεροπορία (RAF, η βρετανική Πολεμική Αεροπορία) αναπτύσσει οπλισμένα Reaper στη Μέση Ανατολή για να καταφέρουν πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια του Ιράκ. Μέχρι στιγμής, η Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας έχει διεξαγάγει περίπου 38 αποστολές μάχης εναντίον του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ.

Η Βουλή ενέκρινε διά ψηφοφορίας την έναρξη αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ τον περασμένο μήνα κατόπιν σχετικού αιτήματος της Βαγδάτης. Όμως η Βρετανία δεν διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στην επικράτεια της Συρίας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί ότι για τέτοιες επιδρομές θα χρειαζόταν εκ νέου η έγκριση του κοινοβουλίου.

Στο Ιράκ, τα τηλεχειριζόμενα Reaper μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους και να προχωρούν σε ρίψεις βομβών σε επιχειρήσεις που διεξαγάγουν μαζί με οκτώ καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά Tornado.

Αυτά τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη ως τώρα ήταν ανεπτυγμένα κυρίως στο Αφγανιστάν, από όπου οι μάχιμες δυνάμεις της Βρετανίας πρόκειται να αποχωρήσουν ως το τέλος του έτους.